Nyheter

 

MoseVis – en vandreutstilling om myr og torvmoser

Publisert: 23. oktober 2024
Tekst: Camilla Næss

Vil du ha besøk av MoseVis? Vandreutstillingen er nå klar for å ta fatt på reisen rundt om i Norge. 

MoseVis – en vandreutstilling om myr og torvmoser
Foto: Eva Setsaas/NINA

I vandreutstillingen MoseVis får besøkende bli med forskerne på en lærerik reise ut i Norges myrer og inn i torvmosenes forunderlige verden. Utstillingen viser frem utfordringene knyttet til tap av myr, samtidig som den tar for seg hvordan vi kan restaurere og bevare disse verdifulle økosystemene.

Under myroverflaten ligger nemlig Norges største karbonlager. Her finner vi også et lik som trolig har ligget i myra i flere tusen år.
Fia Bengtsson og Magni Olsen Kyrkjeeide, begge torvmoseforskere i NINA, står bak utstillingen. Bengtsson har også illustrert plakatene og de vakre torvmosene som portretteres i utstillingen.  

Kunst og vitenskap i skjønn forening

Utstillingen formidler vitenskapelige fakta om torvmoser og myr gjennom et kunstnerisk formspråk. Kombinasjonen av illustrasjoner, fotografier og intet mindre enn ei strikket myr gjør dette til en spennende utstilling som vekker nysgjerrighet og engasjement blant både store og små besøkende. 
Parallelt med utstillingen lever også historien om myra og myrliket på nett, og også som en musikkvideo som kan innlemmes i utstillingen. 

Låne eller trykke selv? 

Målet med utstillingen er at flest mulig skal få anledning til å lære mer om myr og torvmoser. Derfor har NINA gjort utstillingen tilgjengelig på flere vis.

Den originale utstillingen kan lånes fra NINA. Låner må selv dekke fraktkostnader, og forplikter seg til å erstatte eventuelle skader som måtte oppstå under utlån. 

Dette er en unik mulighet for skoler, biblioteker, museer og andre institusjoner til å presentere en faglig solid og visuelt engasjerende utstilling, helt gratis. 

Det er også mulig å få tilsendt plakatene digitalt for egen trykking. Denne er tilgjengelig både på norsk og engelsk.

Les mer: MoseVis

Kontakt: 

Magni Olsen Kyrkjeeide

Image

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: