Nyheter

 

Namsblanken har gode kår i Frøyningselva

Publisert: 7. mai 2015
Tekst: Camilla Næss

Kartlegging av namsblank i Frøyningselva viser at bestanden er livskraftig og selvrekrutterende i denne sideelva til Namsen.  

Namsblanken har gode kår i Frøyningselva
Foto © Per Harald Olsen/NTNU

En gruppe forskere fra NINA, NTNU og Rådgivende Biologer er i gang med å kartlegge bestanden av namsblank i Øvre Namsen i et fireårig prosjekt. Målet er å undersøke i hvilken grad regulering påvirker denne sjeldne laksen. 

I første runde er namsblankbestanden i Frøyningselva, ei regulert sideelv til Namsen, kartlagt. Resultatene foreligger nå i en fersk rapport.

–Det finnes namsblank langs hele elvestrekningen, og på bakgrunn av våre undersøkelser fremstår namsblankbestanden i Frøyningselva som livskraftig og selvrekrutterende.

Det forteller Harald Sægrov, forsker i Rådgivende biologer.

Lav vannføring la forholdene svært godt til rette for elektrofiske. Forskerne fikk dermed kartlagt elva grundig, og dekket et bredt spekter av habitater og beregnet en høyere tetthet av namsblank enn i tidligere undersøkelser.


De fiskebiologiske undersøkelsene i 2014 hadde som formål å kartlegge namsblankens utbredelse og tetthet i Frøyningselva og å vurdere eventuelle effekter på namsblanken av redusert vannføring som følge av fraføringene. Foto © Bjart Are Hellen.

Flere bestander i samme elv

Forskerne konkluderer med at utløpet av Frøyningen er øvre grense for utbredelse av namsblank i dette sidevassdraget til Namsen.

Fra Namsen kan namsblanken lett vandre 300 meter oppover Frøyningselva før den møter på det første sannsynlige vandringshinderet. Videre oppover mot Trongen bro er elva stri og minst tre fossefall til er sannsynlige vandringshindre. Namsblanken ovenfor Trongen er derfor sannsynligvis selvrekrutterende, noe de genetiske analysene bekreftet.

Genetiske analyser viste at det ikke bare er en, men tre nokså isolerte namsblankbestander i Frøyningselva. Analysene avslørte også for første gang hybrider mellom namsblank og ørret.

Bedre kunnskapsgrunnlag

Den småvokste namsblanken tilhører arten laks (Salmo salar), men er svært ulik den vanlige vandrende laksen. Namsblanken vandrer ikke ut i sjøen, men lever hele sitt liv isolert fra andre laksebestander i øvre Namsen. Det gjør bestanden ekstra sårbar for miljøendringer.

–Prosjektet skal gi forvaltningen og vassdragsregulanten et bedre grunnlag for en framtidig bærekraftig forvaltning av namsblanken, sier Line Sundt-Hansen, forsker i NINA og prosjektkoordinator.

I tillegg til å undersøke reguleringseffekter på bestanden skal forskerne bla. estimere bestandsstørrelsen, undersøke namsblankens vandringsmønster i ulike deler av vassdraget, sammenlikne forekomstene i områder med og uten ørekyt og gjøre genetiske undersøkelser av namsblanken.

Hittil er det kun de øverste delene av utbredelsesområdet til namsblanken som har blitt undersøkt, men resten av hovedelva vil bli undersøkt i løpet av 2015-2018. Hvordan tilstanden til namsblanken er der er forskerne usikre på.  

Bakgrunnen for prosjektet er et pålegg om undersøkelser fra Miljødirektoratet til NTE energi AS. Les mer om prosjektet her: 

Sægrov, H., Hellen, B.A, Karlsson, S. & Sundt-Hansen, L.E. 2015. Fiskebiologiske undersøkelser i Frøyningselva i 2014. – NINA Rapport 1132. 

Namsblanken under lupen - Publisert 27.08.2014

Fiskebiologiske undersøkelser i Øvre Namsen; kartlegging av Namsblanken

Kontakt:
Line Elisabeth Sundt-Hansen

Prosjektperiode: 2014-2019

NINA er hovedansvarlig for prosjektet som utføres i samarbeid med NTNU Institutt for biologi, NTNU Vitenskapsmuseet og Rådgivende Biologer AS, og utføres på oppdrag fra NTE Energi AS.

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: