Nyheter

 

Naturforskning og næringsliv med nytt samarbeid

Publisert: 1. oktober 2024
Tekst: NINA

Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Skift skal gjøre hverandre bedre ved å øke samspillet mellom naturforskning og næringsliv.

Naturforskning og næringsliv med nytt samarbeid
Kunnskap om naturen er helt avgjørende for en vellykket grønn omstilling. Derfor inngår Skift og NINA nå et strategisk samarbeid, med spesiell vekt på natur og bærekraft. Foto: Juliet Landrø, NINA

Kunnskap om naturen er helt avgjørende for en vellykket grønn omstilling. Arealendringer og nedbygging av natur får stadig mer oppmerksomhet, og det er tydelig at klima- og naturkrisen henger sammen. Derfor inngår Skift og NINA nå et strategisk samarbeid, med spesiell vekt på natur og bærekraft.

– Næringslivet trenger NINA, og NINA trenger å forstå næringslivets behov. Derfor åpner dette samarbeidet nye muligheter for framtidens miljøløsninger, sier administrerende direktør Norunn S. Myklebust i NINA.

Klimainitiativ fra næringslivet

Skift - Næringslivets klimaledere, er et klimainitiativ drevet av næringslivet. Det overordnete målet er å øke tempoet i det grønne skiftet. Skift samler de mest klimaambisiøse selskapene i Norge for å peke på mulighetene som ligger i nullutslippssamfunnet, og virkemidlene vi trenger for å komme dit. Skift samarbeider på tvers av sektorer og bransjer, og organisasjonen har tett dialog med både akademia, politisk ledelse og øvrige samarbeidspartnere i både samfunnsliv og næringsliv.

– NINA har spisskompetanse som er svært viktig for flere av temaene vi jobber med i Skift. Vi har over tid hatt gleden av å engasjere NINA i prosjekter i Skift knyttet opp mot natur. Når vi nå formaliserer samarbeidet, er det et steg videre for å jobbe tettere sammen og trekke på hverandres styrker fremover, sier Bjørn K. Haugland, administrerende direktør i Skift.

Styrker samarbeidet mellom forskning og næringsliv

Samarbeidet bidrar til å koble næringslivet tettere på den nyeste forskningen om natur og klima, og involvere NINA i relevante arenaer i næringslivet.

– Ved å legge til rette for økt dialog og samarbeid mellom forskning og næringsliv kan vi bidra til viktig kompetanse- og nettverksbygging, og sammen jobbe for gode løsninger i arbeidet med klima og natur, utdyper Haugland.

I vår skrev NINA, Skift og Abelia kronikken «Naturpolitikken trenger en helhetlig plan», som innspill til den nye naturmeldingen. Budskapet i kronikken, med NINA i spissen, er å opprette Natur21 som en nasjonal strategi for naturmangfold og arealbruk. På bakgrunn av debattinnlegget ble kronikkforfatterne invitert til et møte med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

– Dette er et godt eksempel på at vi påvirker beslutningene i sterkere grad når flere aktører går sammen om et tema, sier Myklebust.

Kontakt: Norunn S. Myklebust

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: