Nyheter

 

NINA gir deg ti løsninger for å restaurere naturen

Publisert: 13. august 2021
Tekst: Juliet Landrø

Norsk natur er fin på Instagram, men glansbildet er i ferd med å slå sprekker. Under Arendalsuka vil NINA-forskerne fortelle hvordan restaurering kan gjøre sliten natur til en god plass å leve for planter, dyr og mennesker. 

NINA gir deg ti løsninger for å restaurere naturen

Ekstremvær og skogbranner har preget sommeren i store deler av verden, og det er bare en forsmak på årene som kommer, sa forskerne da Klimapanelet lanserte sin nyeste rapport forrige uke. Ett av de viktigste verktøyene vi har for å motvirke klimaendringene og beskytte oss mot konsekvensene av ekstremvær, er faktisk naturen selv.  

Myr og skog, for eksempel, lagrer enorme mengder klimagasser. I tillegg bidrar de til å dempe flom og skogbranner. Utbygginger av veier, hytter og kraftproduksjon kan gjøre at naturområder ikke lenger kan gjøre denne jobben eller blir bygd ned. Derfor har FN bestemt at det neste tiåret skal vies til naturrestaurering, og Norge sitt mål er å restaurere 15 % av naturen som er ødelagt her.  

– Naturrestaurering lønner seg også økonomisk, vi får igjen ti ganger så mye som det vi investerer når vi restaurerer naturen, sier Astrid Brekke Skrindo i Norsk institutt for naturforskning. 

Sammen med kollega Ingeborg Palm Helland vil hun vise ti norske løsninger som kan bidra til at norsk natur ikke bare er fint på Instagram, men også fungerer som leveområde for planter, dyr og mennesker.  

– Naturrestaurering handler om politikk, forvaltning, forskning og praktiske løsninger, derfor er det viktig at natur kommer sterkere inn på dagsorden under Arendalsuka, sier forskningssjef Ingeborg Palm Helland.  

Arrangementet strømmes og kan oppleves fysisk på Bærekraftscenen på Arendal kino, torsdag 19.august fra 11-12. 

Toppmøte om forskning 

NINA-direktør Norunn Myklebust deltar også på Arendalsuka i diskusjonen om hvordan forskning kan bidra til grønn innovasjon og omstilling i Norge. 

På arrangementet Toppmøte om forskning: Norges grønne giv – forskning som driver for innovasjon og omstilling spør de: "EU har satt i gang verdens største program for forskning og innovasjon, og som forener næring, forskning og befolkning samt selvforsyning med kritiske råvarer for lavutslippssamfunnet. Hvordan skal Norge mobilisere like kraftfullt?"

Her kan du se arrangementet digitalt klokka 15.30-16.30 tirsdag 17.august.

Mer natur på Arendalsuka

I tillegg til NINAs arrangementer er det i år flere andre viktige debatter om natur på Arendalsuka. Her er noen av dem: 

Hvordan kan vi løse både klima- og naturkrisen?

Den store klimadebatten - natur og næring  

Making Peace with Nature  

Når naturen står igjen med svarteper  

Biologisk mangfold, hva er det og hva innebærer det i praksis?  

Forvaltning av naturressurser: Havet – søppelplass eller matfat?  

Er det privat næringsliv som skal redde naturen?  

Jakt og fiske - bærekraft i praksis eller en trussel mot naturmangfold?  

Hvordan skape et bærekraftig friluftsliv? 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: