Foto © E. Lie Dahl/NINA
Havørn har vært utryddet i Irland siden begynnelsen av 1900-tallet. Men takket være et internasjonalt samarbeidsprosjekt med gjeninnføring av norske fugler er det på nytt håp for den irske havørnbestanden.
Pionerpar fra Frøya
– Dette er en viktig begivenhet, sier Dr. Allan Mee, prosjektleder for The Golden Eagle Trust i Irland. Etter flere år med intenst arbeid er det å se ørnene hekke i det fri i Irland det øyeblikket vi alle har ventet på.
Den fire år gamle hannfuglen og den treårige hunnen kommer begge opprinnelig fra Frøya. De ble sluppet fri i Killarney National Park i henholdsvis 2008 og 2009. Og i år har de funnet veien til County Clare, der de har bygget reir på ei lita øy ved landsbyen Mountshannon ved vestkysten av Lough Derg, en av Irlands største innsjøer.
Her har ørneparet funnet sitt paradis. Foto © A. Mee.
Ser lyst på framtiden
Slike unge par har vanligvis alle odds mot seg. De er uerfarne, og det er mye som skal klaffe for å lykkes med hekkingen.
–Dette paret har imponert oss, sier Mee. Reiret blir sjelden forlatt ubevoktet. Begge foreldrene arbeider flittig, og er oppmerksomme på farer som for eksempel kråker som kan ta eggene.
Det tar seks uker før eggene klekkes, men Mee er optimist. Og i følge Duncan Halley har paret valgt en god lokalitet for sitt første ungekull.
– Innsjøen er grunn og produktiv – livet er lett her. Vanligvis hekker ikke havørn før femårsalderen, men her har de ingen konkurranse fra andre hekkende par. Det og de gode forholdene i innsjøen kan sannsynligvis forklare hekking i så ung alder, sier Halley. Sammen med Torgeir Nygård er han ansvarlig for NINAs del av havørnprosjektet.
Havørn igjen på vingene
Også i Norge har havørnbestanden vært truet, men tok seg kraftig opp som følge av fredningen i 1968. I dag har vi Vest-Europas største hekkebestand av havørn.
Havørnprosjektet ble satt i gang etter irsk initiativ i 2007, med mål om å gjeninnføre en levedyktig havørnbestand i Irland. Totalt har 100 havørner blitt fløyet fra Trøndelagskysten til en ny tilværelse på den grønne øya. Hittil er 21 av disse funnet døde.
Følger havørnene
Prosjektet har vært et samarbeid mellom NOF og NINA på norsk side, og The Golden Eagle Trust og National Parks and Wildlife Service i Irland. Innsamlingstillatelse er gitt av Direktoratet for naturforvaltning.
Selve innsamlingen har foregått i ulike deler av Trøndelag, fra reirkull med to eller flere unger. Og da kun en unge fra hvert reir. En tidkrevende oppgave, siden kun ca. 20 % av parene får mer enn en unge i året (ca 60 % får ingen).
– Kjempeinnsatsen fra de mange frivillige, lokale fugleinteresserte har vært avgjørende for prosjektets suksess, sier Halley. De har bidratt både med å lokalisere reirlokaliteter og samlet inn unger. Sammen tar vi turen til Irland nå i midten av mai, og er vi heldige får vi overvære selve klekkingen.
Her kan reiret sees bl.a. fra båthavnen, og området har mye turisttrafikk både på land og på vann. Siden ørnene er sårbare, og særlig nå i rugefasen, har prosjektet valgt å offentligjøre hekkeforsøket. Det er satt opp teleskop og infomateriell på en egen overvåkingspost som er åpen for publikum. Med det håper de å uroe paret minst mulig.
Kontaktpersoner i NINA: Duncan Halley og Torgeir Nygård
Her er havørn-hunnen som nå hekker i Irland, da hun ble hentet i 2009. Søstra ble igjen i reiret på Frøya. Foto © Inge Dahlø.