Nyheter

 

Ny modell kan forutsi om fisken svømmer inn i kraftturbiner

Publisert: 12. februar 2025
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Fisken følger ikke alltid strømmen! Ved hjelp av statistikk og maskinlæring kan vi forutsi hvor den svømmer under ulike forhold − og foreslå effektive tiltak for å forhindre turbindøden.

Ny modell kan forutsi om fisken svømmer inn i kraftturbiner
Forskerne samlet noen av dataene til modellen ved inntaket til kraftverket i Orkla. Foto: Torbjørn Forseth / NINA.

Tradisjonelt har vi antatt at fisken følger hovedstrømmen i elva, men det viser seg at den slett ikke alltid gjør det. 
Nå har norske forskere utviklet en modell som bruker statistikk til å forutsi fiskens bevegelser under forskjellige strømforhold.

– Vi har laget en modell som med god treffsikkerhet kan forutsi hvor laksesmolten vil bevege seg i elva, forteller Kim Magnus Bærum, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Sammen med kolleger har han utviklet modellen basert på studier av laksesmolt i Mandalselva og Orkla, som nylig ble publisert.

– Modellen har potensial til å bli et brukervennlig og praktisk verktøy for kraftbransjen, sier NINA-forsker Ana T. Silva, som i en årrekke har forsket på utforming av tekniske løsninger for trygg opp- og nedvandring for fisk.

Modellen fungerer nå godt som et generelt verktøy for å forutsi hvilke valg smolten tar basert på de strømforholdene den opplever. 

– Da kan vi simulere hvordan fisken vil bevege seg ved endring av vannføring i ulike elver og beregne hvor stor andel fisk som risikerer å bli drept i turbinen under gitte forhold, forklarer Bærum

På sikt vil de videreutvikle modellen til også å inkludere andre faktorer enn bare de hydrauliske for å skape mer naturtroe simuleringer

Et nyttig verktøy for å designe tiltak som beskytter fisken

Modellen gjør det også mulig beregne hvordan både eksisterende og nye installasjoner i elva kan påvirke fisken.

– Det er nyttig for å kunne designe og installere tiltak som mest mulig effektivt reduserer skader på laksesmolt, sier Silva.

Arbeidet er finansiert av NINA, og er bygget på resultatene fra prosjektet SafePass. Det henger også sammen med forskernes arbeid i prosjektet FishPath.

Les artikkelen: Predicting fine-scale downstream migratory movement of Atlantic salmon smolt (Salmo salar) in front of a hydropower plant | Scientific Reports

Kontakt:
Kim Magnus Bærum
Ana T. Silva
 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: