Nyheter

 

Ny nettportal for genetisk påvirkning av rømt oppdrettslaks på villaksbestander

Publisert: 26. juni 2024
Tekst: NINA

Nå kan du enkelt finne fram til hvor mye din villaksbestand er genetisk påvirket av oppdrettslaks.

Ny nettportal for genetisk påvirkning av rømt oppdrettslaks på villaksbestander

Mange villaksbestander har fått tilført gener fra oppdrettslaks som har rømt og tatt veien opp i nærmeste elv for å gyte. Slik innkryssing av rømt oppdrettslaks er en alvorlig trussel for våre villaksbestander. Graden av innkryssing blir overvåket og er nå klassifisert for 250 laksebestander. Resultatene fra denne overvåkningen blir publisert i NINAs Rapportserie, men med den nye nettløsningen blir det nå enklere å finne frem til data og klassifiseringen for de ulike laksevassdragene.

I nettportalen kan du enkelt finne ditt laksevassdrag ved å søke på vassdragsnavn, vassdragsnummer, eller zoome inn på kartet og klikke. 

Image

Ved å klikke på et laksevassdrag får du en tabell (her eksemplifisert med Namsen) med alle data som finnes for vassdraget, hvilken klassifisering som er gitt for laksebestanden og hvilke stikkprøver som ligger til grunn for klassifiseringen. 

Nettportalen gir en kort beskrivelse av oppdraget med å klassifisere laksebestander i henhold til Kvalitetsnormen for villaks, en kort beskrivelse av metodikken og et sammendrag av den seneste oppdaterte statusen. De som ønsker en mer detaljer beskrivelse av arbeidet med genetisk innkryssing av rømt oppdrettslaks finner dette i NINA Rapport 2393

Vi håper denne nettportalen vil gjøre resultater fra overvåkningen av innkryssing av rømt oppdrettslaks på ville laksebestander enklere tilgjengelig for alle.

Kontakt: Sten Karlsson, Prosjektleder, NINA. sten.karlsson@nina.no

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: