Det haster med omfattende endringer for å stoppe tapet av naturmangfold – men det er mulig. Det slår ukas andre nye rapport fra Naturpanelet fast.
Mennesket ødelegger naturen i et tempo uten sidestykke, til tross for at vi ikke kan eksistere uten den. Det er nødvendig med gjennomgripende endringer av samfunnet for å klare å snu denne trenden. Det vil bli utfordrende, og det haster – men det er mulig. Og å vente vil koste oss dyrt, sammenlignet med å gjøre noe nå. Det slår en ny rapport fra Naturpanelet som publiseres i dag fast. Rapporten beskriver de underliggende årsakene til naturkrisen og hvilke gjennomgripende endringer som kreves for å snu utviklingen.
– Denne rapporten er viktig fordi den retter fokus mot de underliggende årsakene til tap av naturmangfold, slik som endrede relasjoner mellom mennesker og natur, samt en ikke bærekraftig konsentrasjon av makt og rikdom. Den viser også hvordan vi kan gjøre noe med disse årsakene ved å styrke marginaliserte stemmer og legge til rette for mer mangfold i kunnskaps- og styringsprosessene, sier Håkon Stokland, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Seks tilnærminger for å bidra til gjennomgripende endringer
Stokland har vært en av kapittelforfatterne bak den nye rapporten.
– Jeg har bidratt til å undersøke hvordan gjennomgripende endringer skjer. Vi identifiserte seks hovedtilnærminger som kan benyttes for å fremme gjennomgripende endringer: system-tilnærminger, strukturelle tilnærminger, indre transformasjon, myndiggjøring (empowerment), samproduksjon av kunnskap og vitenskap og teknologi, sier han.
Stokland forteller at forsøk på å motvirke de underliggende årsakene tidligere har vært en mangelvare i arbeidet med tap av naturmangfold.
– Jeg håper denne rapporten kan bidra til at dette vektlegges mer framover, sier han.
Les mer om rapporten om gjennomgripende endringer i Miljødirektoratets pressemelding
Naturpanelet slapp i går en annen rapport, med 70 mulige tiltak som kan bidra til å håndtere utfordringer innen naturmangfold, vannkvalitet, matsikkerhet, helse og klima sammen.
Les mer om Naturpanelet og NINAs arbeid knyttet til dette.
Kontakt: Håkon Stokland.