Nyheter

 

Ny rekord i Avlsprogrammet for fjellrev, men ingen ynglinger i det fri i år

Publisert: 21. august 2009
Tekst: Camilla Næss

Denne sommeren er 40 valper klar for utsetting, som er ny rekord for avlsprogrammet. Foreløpige resultater fra overvåkingsprogrammet på fjellrev har imidlertid ikke dokumentert ynglinger i det fri i Norge i år. I Sverige er det to ynglinger, men med få valper. Lite smågnagere i fjellet er årsaken.

Ny rekord i Avlsprogrammet for fjellrev, men ingen ynglinger i det fri i år

I overvåkningsprogrammet på fjellrev, som drives av NINA, har Statens naturoppsyn (SNO) gjennom våren og sommeren fulgt opp fjellrevhi i aktuelle fjellområder for å kartlegge aktivitet og ynglinger av fjellrev. Så langt er det ikke dokumentert noen ynglinger av fjellrev i Norge. Nina E. Eide, NINA mener at årsaken er mangel på smågnagere i fjellet. - Fjellreven er avhengig av tilgang til i smågnagere og i bunnår, som i år, er det relativt vanlig at fjellreven ikke får fram valper, forklarer Eide. I 2007 og 2008, hvor smågnagerbestandene var på topp, ble det dokumentert henholdsvis 16 og 13 ynglinger av fjellrev i Norge.

Denne sommeren er det født seks kull og ca 40 valper i avlsstasjonen, som er ny årsrekord i avlsprogrammet. Programmet startet i 2005 og frem til 2008 var det født 11 kull og totalt 64 valper i avlsstasjonen på Sæterfjellet. - Med årets produksjon har avlsprogrammet nå rundet 100 valper, sier prosjektleder Arild Landa, NINA. I løpet av september/oktober vil det bli bestemt hvor årets valper skal settes ut. Tidligere er det satt ut i Dovrefjell, i Sylane og i Nordland. Avlsprogrammet for fjellrev, som utføres av NINA på oppdrag fra DN, har som mål å reetablere fjellrev i områder hvor arten er utdødd eller er fåtallig. Avlsprogrammet består av 9 fjellrevpar som lever i store innhegninger i et naturlig fjellmiljø. Dyrene fôres med revefôr og fallvilt og er derfor ikke avhengige av tilgang på smågnagere. – Det er positivt at vi klarer å få fram valper også i år hvor det ikke finnes gnagere, sier en entusiastisk Landa. Prosjektet jobber nå med å forbedre opplegget for foring i utsettingsområdene. - Målet er at dette foringsregimet blir så godt at vi kan frikople fjellreven fra gnagersyklusen også i det fri mens vi jobber med å bygge opp bestandene, forklarer Landa.

Kontaktperson i NINA:   
Arild Landa, avlsprogrammet for fjellrev
Nina E. Eide, overvåkingsprogrammet

Her kan du lese mer:
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: