23. januar 2025 De to pinnesamlerne zoomer inn på en verden som få av oss besøker – og blant 387 nye sopparter har de funnet både gelebringebærgodterisopp og minivulkaner.
17. januar 2025 Ny rapport fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning: Den alvorlige situasjonen for villaks i Tanaelva gjør at de anbefaler at det ikke åpnes for sjølaksefiske i Finnmark.
16. januar 2025 Elgen er snar til å ta i bruk nye viltpassasjer. Forskning viser at skogens konge foretrekker å gå på ei bru over veien, istedenfor i tunnel under.
15. januar 2025 Seks forskningsinstitusjoner har utviklet et system som forutser konsekvenser av klimaendringer i Arktis. I dag blir det verdensledende forskningssystemet COAT et nytt forskningssenter.
13. januar 2025 Mange turister vil på tur i norsk natur. En undersøkelse av ordningen med Nasjonale turiststier viser at det er mulig å håndtere store besøksmengder med god tilrettelegging.
13. januar 2025 Denne uka lanseres RenewHydro. Forskningssenteret skal ta vannkrafta til et nytt nivå og bedre forholdene for livet i elva.
10. januar 2025 Forskere har undersøkt mer enn 23.000 ferskvannsarter fra hele verden. Konklusjonen er at nær en fjerdedel av dyrelivet i ferskvann står i fare for å dø ut.
30. desember 2024 Naturens tilstand og smarte miljøløsninger - dette er de mest leste nyhetssakene på www.nina.no i året som gikk.
27. desember 2024 Over 300 fjellrever ble født i norske fjellområder i 2024, men små valpekull bekymrer forskerne. 29 valper fra avlsstasjonen settes ut i vinter for å bidra til å øke variasjonen av gener og redusere faren for innavl.
20. desember 2024 Nå er julefreden i ferd med å senke seg her i NINA. Vi runder av med de beste ønsker for julen og det nye året fra oss alle.
19. desember 2024 En evaluering av gaupeovervåkingen i fire kommuner på Nordmøre og i Trøndelag viser at bruk av avstandskriterier kan både over- og underestimere antall familiegrupper av gaupe, men at overvåkingen påviser de fleste familiegruppene i området. Når snøforholdene var dårlige, fungerte viltkamera fint som et tillegg i overvåkingsmetodene.
18. desember 2024 Det haster med omfattende endringer for å stoppe tapet av naturmangfold – men det er mulig. Det slår ukas andre nye rapport fra Naturpanelet fast.
18. desember 2024 Har du hørt om chagasteger? Ikke det? Da bør du lese artikkelen som sikret NINA-forsker Anders Endrestøl Fægriprisen!
18. desember 2024 I en ny rapport presenterer Naturpanelet over 70 mulige tiltak som kan bidra til å håndtere utfordringer innen naturmangfold, vannkvalitet, matsikkerhet, helse og klima i sammenheng.
18. desember 2024 Nye utbredelseskart viser at de store rovdyrene sprer seg i Europa. Det er gledelig for rovdyrbestandene, men det er også en kilde til konflikter med beitedyr og mennesker.
18. desember 2024 Den lille elva Leirelva i Trondheim ble avskrevet som ubrukelig - både for folk og fisk. Nå er den blitt et bevis på at natur kan restaureres, men da gjelder det å tenke stort.
17. desember 2024 Arktis gjennomgår drastiske endringer. Det viser en fersk internasjonal rapport, der NINA-forsker Hans Tømmervik og fem andre fra forskningsmiljøet i Framsenteret og Tromsø har bidratt.
16. desember 2024 Samme hai kan stå bak flere ulike angrep på mennesker og være et såkalt «problemindivid». I stedet for masseutslakting av hai etter et haiangrep, anbefaler forskerne mer målrettede tiltak som å fjerne individet.
9. desember 2024 En ny håndbok gir råd og praktiske eksempler for å finne naturbaserte løsninger på ulike samfunnsutfordringer.
3. desember 2024 I 2023 kom det nesten tre ganger så mye pukkellaks til norske elver og langs kysten som i eksplosjonsåret 2021. To nye rapporter oppsummerer rekordåret og effekten av fiskefeller i elvene.