Nyheter

 

Nyt mangfoldet av marihøner på nett

Publisert: 24. januar 2022
Tekst: Anne Olga Syverhuset

I dag lanseres Marihøner på Artsdatabankens sider Arter på nett. Her kan du bli nærmere kjent med alle de norske marihønene.

Nyt mangfoldet av marihøner på nett
Her ser vi sjuprikket marihøne, hieroglyfmarihøne og trettenprikket marihøne. Marihøner er vanlige insekter og flere arter kan leve i samme område. Foto: Arnstein Staverløkk / NINA.

På Artsdatabankens sider Arter på nett finner du kvalitetssikret informasjon om norske arter. Nå er også marihønene på plass, og du kan finne bilder, informasjon og kart samlet på ett sted.

– For oss som har jobbet med marihøner en stund er det moro å være med på dette arbeidet som gir en helhetlig oversikt over artene i Norge, sier Arnstein Staverløkk, overingeniør i Norsk institutt for naturforskning (NINA)

Han står bak alle bildene av marihøner på siden, hvor du kan studere de enkelte artenes iøynefallende mønstre på kloss hold. 

– Nå presenterer vi alle artene på et sted, og alle bildene jeg har tatt oppigjennom kan endelig komme til nytte.

Sammen med Frode Ødegaard, førsteamanuensis ved NTNU og vitenskapelig rådgiver i NINA, står han også bak tekstene på siden.

Mylder av mønstrede marihøner

De fleste marihønene er enkle å gjenkjenne, med sin runde kropp med farger og flekkete mønster. Men noen marihøner er små og uanselige. Hele 56 arter av marihøner hører hjemme i Norge. 

– Nå kan alle få øynene opp for mangfoldet av marihøner, og se hvor fine de er, sier Staverløkk, og oppfordrer alle til å besøke marihønene på nett.

Marihøner på Arter på nett

Kontakt: Arnstein Staverløkk
 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: