For første gang har vi nå et redskap til å identifisere avkom av rømt oppdrettslaks og krysninger med villaks i naturen.
Det er vel kjent at et stort antall oppdrettslaks rømmer fra oppdrettsanlegg hvert år, og at den rømte oppdrettslaksen går opp i elvene for å gyte. Det vi ikke vet mye om – annet enn i et fåtall eksperimenter – er i hvilken grad den rømte oppdrettslaksen etterlater seg avkom i naturen.
I prosjektet ”Genomics as a tool for detecting selection in farm Atlantic salmon and interaction between escaped farm and wild salmon” har vi lett blant 4514 genetiske markører for å finne et begrenset sett som kan skille mellom oppdrettslaks og villaks, uavhengig av hvilken villaksbestand eller hvilken oppdrettslinje laksen tilhører. Hovedpartnere i prosjektet har vært Nofima marin, Norsk institutt for naturforskning (NINA), Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) sitt Centre for Integrative Genetics (CIGENE) og Aqua Gen AS. Havforskningsinstituttet og forskningsinstitutter i Irland og Canada har vært med på deler av prosjektet. Prosjektleder hos Nofima Marin har vært Thomas Moen (nå AquaGen AS) og Sten Karlsson (nå NINA). Prosjektet ble finansiert av Norges Forskningsråds FUGE-program.
Oppdrettslaksen
Hypotesen i prosjektet var at på grunn av at de ulike oppdrettslinjene har like avlsmål (for eksempel rask veksthastighet), så har disse utviklet seg genetisk i samme retning, og bort fra sitt ville opphav. Det burde derfor være mulig å finne genetiske markører som er koblet til disse egenskapene og som dermed kan brukes til å skille oppdrettslaks fra villaks.
Vi studerte 4514 enkeltnukleotidpolymorfismer (engelsk: Single Nucleotide Polymorphisms, SNPs, som er punktmutasjoner i arvestoffet DNA) hos 1300 laks fra de 3 største oppdrettsselskapene og fra 13 villaksbestander fra Sør-til Nord-Norge. Blant disse SNP’ene fant vi 60 SNP’er som tillsammen skiller mellom oppdrettslaks og villaks, uavhengig av oppdrettslinje eller villaksbestand.
Nye muligheter
For første gang har vi nå et redskap til å identifisere avkom av rømt oppdrettslaks og krysninger med villaks i naturen, og til å undersøke genetiske forandringer som skyldes genetisk innblanding av oppdrettslaks i ville laksebestander. Vi bruker nå markørene i et stort antall laksebestander for å tallfeste det genetiske innslaget av rømt oppdrettslaks i villaks. Resultatene vil bli sammenholdt med annen informasjon om bestandene, slik som andel rømt oppdrettslaks i fangstene, og egenskaper ved de ulike elvene og laksebestandene. Dette vil øke forståelsen av hvilke mekanismer som tillater, eventuelt hindrer, innkryssing av oppdrettslaks i villaks, og av hvilke konsekvenser dette har for villaksbestandene.
Kontaktperson i NINA: Sten Karlsson sten.karlsson@nina.no
Her kan du lese mer: