Overvåking viser langtidstrender for norsk natur
NB! Denne artikkelen ble publisert i 2010!
Årets TOV-rapport bekrefter den trenden vi har sett en god stund allerede, der registrerte endringer i overvåkingsområdene kan knyttes både til endringer i klima og forurensningsbelastninger.
Kongeørn. Foto © J.O. Gjershaug/NINA
Tydelige trender
Program for terrestrisk naturovervåking (TOV) har siden oppstarten i 1990 omfattet integrert naturovervåking med vekt på vanlige naturtyper i boreale og alpine områder. Resultatene fra fjorårets naturovervåking viser tydelige endringer som blant annet kan tilskrives et varmere klima og endring i forurensningsbelastninger.
- Spesielt for lav på trær finner vi en endring i artssammensetningen som stemmer godt overens med teorien om et varmere klima og en lengre vekstsesong.
- Egglegging hos svarthvit fluesnapper viser god sammenheng med middeltemperaturen i mai.
- I en del av de sørlige overvåkingsområdene tyder framgang for nitrogenelskende markvegetasjon på økt nitrogentilgang.
- Det er ikke funnet indikasjoner på negative effekter av forurensning for bestandsnivå eller produksjon hos fugl og smågnagere.
- Rapporten viser lav ungeproduksjon for kongeørn og jaktfalk, uten at årsakene til dette kan tilskrives annet en naturlig variasjon.
Kunnskap om endringer i naturen
TOV skal gi miljøforvaltningen kunnskap om langsiktige endringer i naturen, og eventuelle sammenhenger med menneskelig påvirkning som for eksempel klimaendringer, sur nedbør, nitrogentilførsel og arealbruk. Fra Lund i sør til Dividalen i nord overvåkes lav og alger på trær, markvegetasjon, smågnagere, spurvefugl, lirype, jaktfalk og kongeørn.
Overvåkingen utføres av NINA og samarbeidspartnere ved Universitetet i Oslo og i Norsk institutt for skog og landskap.
Kontaktperson i NINA: Erik Framstad
Her kan du lese mer: