Nyheter

 

Penger til forskning på havvind og natur

Publisert: 1. juli 2022
Tekst: Anne Olga Syverhuset

To nye prosjekter skal se på hvilke konsekvenser storstilt utbygging av havvind har for trekkfugler og livet i havet.

Penger til forskning på havvind og natur
Foto: Svein-Håkon Lorentsen / NINA.

For å utvikle en bærekraftig offshore vindkraftindustri i Norge er det behov for å forstå hvordan den påvirker fugl, fisk, og andre deler av økosystemene i havet og på kysten. Norsk institutt for naturforskning (NINA) er involvert i to nye prosjekter som skal se på konsekvensene av vindkraftutbygging til havs og i kystnære strøk.

– Kunnskapen fra disse prosjektene vil være  viktig for at en  utvikling av havvind i årene som kommer skal kunne ta tilstrekkelig hensyn til miljøet, sier forskningssjef Svein-Håkon Lorentsen.

Image

Hvordan påvirker utbygging av vindkraft trekkfugler?

Det kan være store potensielle konflikter mellom kystnær og havbasert vindkraftutvikling og naturmiljøet. Spesielt gjelder dette det store antallet trekkfugler som trekker langs den norske kystlinjen og krysser Nordsjøen to ganger i året mellom hekke- og overvintringsområder. 

– NINA har lykkes med å sikre midler fra Norges forskningsråd til et kompetanseprosjekt for næringslivet for å spesifikt adressere utfordringene knyttet til fugletrekk og utvikling av vindkraft til havs og langs kysten, forteller Roel May som er seniorforsker i NINA. 

Han skal lede prosjektet kalt VisAviS, som skal gå fra 2022 til 2026. Prosjektet har en sterk involvering av interessenter fra havvindindustrien, paraplyorganisasjoner, samt energi- og miljømyndighetene.

– VisAviS vil få fram ny kunnskap om fugletrekk for å utvikle et visualiseringsverktøy for konsekvensutredninger, forteller May. 

Flytende vindkraft og marint liv

I tillegg deltar NINA i prosjektet WindSys, hvor Havforskningsinstituttet i samarbeid med blant andre NINA har blitt tildelt midler fra Norges forskningsråd til et samarbeidsprosjekt for å forstå effekten av flytende vindkraftverk på livet i havet og sameksistens med fiskerinæringen. WindSys skal foregå fra 2022 til 2025, og er et samarbeid mellom sentrale vitenskapelige, private og statlige aktører. Det har som målsetting å undersøke og dokumentere virkningene av plassering av flytende vindturbiner til havs. 

– Prosjektet vil produsere ny kunnskap om økosystemeffekter samt designe robuste og kostnadseffektive overvåkingsmetoder, forteller May. 

VisAviS og WindSys vil utfylle forskning som skal utføres ved Forskningssenteret for miljøvennlig energi Northwind.

Kontakt: Roel May


 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: