36 år etter Tsjernobyl-ulykken finner forskere radioaktiv forurensning i ville planter i Norge.
Forskningssjef Signe Nybø i NINA undersøker planter i Rondane med tanke på å måle radioaktivitet. Foto: Trond Nordtug
Fortsatt finnes det radioaktiv forurensning i viltvoksende planter undersøkt i Rondane og Dovrefjell. Det viser Norsk institutt for naturforsknings (NINA) resultater fra sesongen 2022.
– Som før er det store variasjoner i mengde radioaktivt cesium mellom arter, områder og år, men nivåene har som forventet avtatt siden målingenes start tidlig på 90-tallet, sier forskningssjef Signe Nybø i NINA, som leder prosjektet. Nivåene holder seg på et stabilt lavt nivå.
Sammen med NINA-forsker Lise Tingstad følger hun utviklingen i flere norske områder.
Viktig for å opprettholde god beredskap
På oppdrag fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet overvåker NINA nivået av radioaktivt cesium i planter ved ni lokaliteter i fjellområder spredt rundt i landet. I tillegg måler vi innhold av radioaktivt cesium i villrein og rovvilt.
Villreinnemndene koordinerer innsamlingen av prøver fra jakta i de ulike villreinområdene. Prøvene vil bli analysert etter hvert som de blir sendt inn.
Første gang fra Svalbard
– I 2022 vil vi for første gang ta prøver fra svalbardrein og sammenligne nivåene i villrein på fastlandet med Svalbard. NINAs laboratorium er en del av Norges nasjonale måleberedskap, og vi er beredt til å ta imot prøver ved en eventuell ny atomhendelse, forteller Nybø.
Kontakt: Signe Nybø
Les mer om NINAs arbeid med radioaktivitet i norsk natur:
Radioaktivitet fra Tsjernobyl finnes fremdeles i naturen
Radioaktiv forurensning i ville planter
Godt soppår ga mer radioaktivitet i villrein