Nyheter

 

Rev i alle kanaler

Publisert: 13. september 2013
Tekst: Camilla Næss

Hva reven sier har de fleste fått med seg i løpet av uka. Men det er mye mer å lære om rever. Felles Fjellrev vil skape interesse for fjellreven i en serie informasjonsprodukter rettet mot barn og unge.

Rev i alle kanaler
Ring-ding-ding-dingeringeding... men hva sier egentlig fjellreven? Illustrasjon © Inger Lise Belsvik

Med Ylvis-brødrene og en fengende låt har Mikkel Rev kanskje noe overraskende blitt ukas snakkis.  Men i følge reveforsker Nina E. Eide er det all grunn til å la seg fascinere av rever. Hun understreker samtidig hvor viktig det er at vi har kunnskap om artene og økosystemene de lever i.  

Eide har forsket på rev i snart 20 år, likevel lar hun seg stadig begeistre. 

–Jeg skjønner godt at Ylvis-brødrene har valgt  rødreven også. Den er nysgjerrig, vakker, leken og lur, sier Eide med et smalt reveglimt i øyet. 

–Rødreven er en av de mest tilpasningsdyktige og suksessfulle artene vi har i verden. Den finnes i de mest travle bygatene i verden, den finnes i kulturlandskapet, i skogene og i fjellet. Den er til og med observert streifende i drivisen i Arktis.

 

Vi har enda en rev i Norge, hva sier den?

I løpet av uka har vel de aller fleste dannet seg et bilde av hva rødreven sier. Men vi har enda en rev i Norge, nemlig fjellreven. Hva den sier er et enda større mysterium. 

–Vi har så få fjellrever igjen, at nesten ingen har et forhold til den, sier Eide. 

Fjellreven er et av våre mest truete pattedyr, og står i fare for å bli utryddet i hele Skandinavia. Eide viser til at mer rødrev i høyfjellet er en av grunnene til at fjellreven har fått mindre plass.  Reveartene konkurrerer om mat og leveområder, og den mindre fjellreven ender opp som taperen. 

–Årsakene er likevel mange og sammensatte, sier Eide. Kunnskap er avgjørende for å kunne bevare arter og norsk natur. 

 

Vil lære barn og unge om fjellreven

Felles Fjellrev er et norsk-svensk samarbeidsprosjekt som jobber for å bevare fjellreven i fjellområdene i Trøndelagsfylkene på norsk side og Jämtlands län i Sverige.  Nå lanserer prosjektet flere informasjonsprodukter rettet mot barn og unge, nettopp for å skape interesse for fjellreven. 

–Vi ønsker å få barn og unge til å forstå viktigheten av å beskytte arter som naturlig hører hjemme i skandinavisk natur, sier Jan Paul Bolstad i Miljødirektoratet. 

–Samtidig ønsker vi å vise fram de tiltakene som blir gjort for å styrke fjellrevens muligheter til å overleve i Skandinavia.  Særlig moro er det å fortelle at disse tiltakene nytter. Fjellrevebestanden i Skandinavia er nå i vekst, sier Bolstad og smiler fornøyd.  

For å skape interesse for fjellreven har prosjektet laget en serie med informasjonsprodukter. Sist i rekken er en barnebok om fjellreven.  

– I tillegg til å fortelle om fjellreven spesielt ønsker vi å lære barn om økologi, forklarer Eide, som også er en av forfatterne bak boka.

–Vi forklarer hva er et økosystem er, hvem som er byttedyr, hvem som er rovdyr, hvorfor vi skal ta vare på arter og ikke minst hvordan. Jeg håper vi har lykkes med å forklare komplekse sammenhenger med enkle ord, avslutter Eide. 


 

Lær mer om fjellreven

Møt fjellreven

“Møt fjellreven” er ei i helillustrert bildebok med lettlest tekst, der leseren kan følge fjellreven gjennom et helt år. Boka inneholder også en utdypende faktatekst.

Boka er illustrert av den anerkjente illustratøren Inger Lise Belsvik, teksten er skrevet av Nina E. Eide, Terje Borg og Camilla Næss.  NINA har laget boka på oppdrag fra Felles Fjellrev 

What does the fox say? 

Nina E. Eide hevder at Ylvis-brødrene bommer på lydene de har gitt reven i den populære musikkvideoen, og inviterer til kursing i revespråk.

 

Storm og Tinde -  en film om fjellrevens framtid

Filmen, som er laget av Klipp og Lim, er et produkt fra interregprosjektet Felles Fjellrev. 

 

Fjellreven – en truet art i de skandinaviske fjellene

 

Felles Fjellrev

Felles Fjellrev er et norsk-svenskt bevaringsprosjekt for fjellrev. 
Miljødirektoratet og Länsstyrelsen i Jämtland er prosjekteiere. Fylkesmannen i Nord og Sør-Trøndelag, NINA og Stockholms Universitet er samarbeidspartnere og medfinansierer. Prosjektet støttes av Interreg Norge - Sverige.

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: