18. desember 2024 Nye utbredelseskart viser at de store rovdyrene sprer seg i Europa. Det er gledelig for rovdyrbestandene, men det er også en kilde til konflikter med beitedyr og mennesker.
18. desember 2024 Den lille elva Leirelva i Trondheim ble avskrevet som ubrukelig - både for folk og fisk. Nå er den blitt et bevis på at natur kan restaureres, men da gjelder det å tenke stort.
17. desember 2024 Arktis gjennomgår drastiske endringer. Det viser en fersk internasjonal rapport, der NINA-forsker Hans Tømmervik og fem andre fra forskningsmiljøet i Framsenteret og Tromsø har bidratt.
16. desember 2024 Samme hai kan stå bak flere ulike angrep på mennesker og være et såkalt «problemindivid». I stedet for masseutslakting av hai etter et haiangrep, anbefaler forskerne mer målrettede tiltak som å fjerne individet.
9. desember 2024 En ny håndbok gir råd og praktiske eksempler for å finne naturbaserte løsninger på ulike samfunnsutfordringer.
3. desember 2024 I 2023 kom det nesten tre ganger så mye pukkellaks til norske elver og langs kysten som i eksplosjonsåret 2021. To nye rapporter oppsummerer rekordåret og effekten av fiskefeller i elvene.
3. desember 2024 Dagens store hjortebukker er på størrelse med forhistoriske små hjortekoller. Mennesker har en finger med i spillet, og det dreier seg ikke om klima.
29. november 2024 En ny rapport viser at vi fortsatt har lite kunnskap om effektene av tang- og tarehøsting på sjøfugl og vadefugl i Norge
27. november 2024 I prosjektet «Norge i rødt, hvitt og grått» samarbeidet NINA-forsker Zander og et journalistteam fra NRK om å kartlegge nedbygd natur i Norge. Det banebrytende samarbeidet vant i går Forskningsrådets innovasjonspris.
20. november 2024 Et sterkt fagmiljø innen forskning på friluftsliv og ferskvann har i mange år kjennetegnet NINAs avdeling på Lillehammer. Etter 25 år spirer også flere andre fagfelt på avdelingen.
18. november 2024 På Vestlandet vil fylkeskommunen tilbakeføre gamle veier til natur. En ny rapport fra NINA og Multiconsult konkluderer med at det kan gi gode gevinster, og at en strekning på Flostranda er godt egnet.
18. november 2024 1,9 milliarder virvelløse dyr og 800 millioner spirer. Det er antall blindpassasjerer som kommer til Norge via hageplanter hvert år. Invasjonen kan koste oss dyrt.
15. november 2024 Stamfisken fra genbanken som har levert smolt, yngel og rogn til Vossovassdraget har i høy grad vært innkrysset med rømt oppdrettslaks. Påvirkning fra oppdrettslaks fører til at det kriserammede vassdraget produserer færre villaks.
14. november 2024 Nye metoder, nyttige løsninger og teknologiske nyvinninger for vannkraft. Åtte år med HydroCen viser at forskning på vannkraft gir mer fornybar energi og bedre miljø.
7. november 2024 ReHydro, et EU-prosjekt som skal utforske innovative løsninger for å øke vannkraftens betydning som energikilde i Europa, har denne høsten startet datainnsamling ved to norske elver.
7. november 2024 De små erte- og kulemuslingene kan si mye om miljøforholdene i ferskvann, men store kunnskapshull gjør det vanskelig å vurdere hvordan det går med dem.
7. november 2024 Et bredt sammensatt lag arbeider nå for å utvikle verktøy som kommunene kan bruke til å synliggjøre naturkunnskap når de skal ta avgjørelser om hvordan arealene skal brukes.
25. oktober 2024 Turistene som kommer for å se nordlyset skal helst forsvinne sporløst etterpå. Mange tenner på ideen om bålpanner istedenfor bål.
23. oktober 2024 Hvordan vi samler og bruker data for å gi kunnskap og fortellinger som løser naturkrisen.
23. oktober 2024 Vil du ha besøk av MoseVis? Vandreutstillingen er nå klar for å ta fatt på reisen rundt om i Norge.