Nyheter

 

Oppdrettsgener knekker Vossolaksen
15. november 2024

Stamfisken fra genbanken som har levert smolt, yngel og rogn til Vossovassdraget har i høy grad vært innkrysset med rømt oppdrettslaks. Påvirkning fra oppdrettslaks fører til at det kriserammede vassdraget produserer færre villaks.

Vannkraft leder til fornybar energi og bedre miljø
14. november 2024

Nye metoder, nyttige løsninger og teknologiske nyvinninger for vannkraft. Åtte år med HydroCen viser at forskning på vannkraft gir mer fornybar energi og bedre miljø. 

Hvordan rehabilitere og modernisere eksisterende vannkraftverk i Norge og Europa?
7. november 2024

ReHydro, et EU-prosjekt som skal utforske innovative løsninger for å øke vannkraftens betydning som energikilde i Europa, har denne høsten startet datainnsamling ved to norske elver.

De glemte småmuslingene
7. november 2024

De små erte- og kulemuslingene kan si mye om miljøforholdene i ferskvann, men store kunnskapshull gjør det vanskelig å vurdere hvordan det går med dem.

Skal gjøre det enklere for kommunene å bruke naturkunnskap i beslutninger
7. november 2024

Et bredt sammensatt lag arbeider nå for å utvikle verktøy som kommunene kan bruke til å synliggjøre naturkunnskap når de skal ta avgjørelser om hvordan arealene skal brukes.

Jakt på nordlys setter spor i naturen
25. oktober 2024

Turistene som kommer for å se nordlyset skal helst forsvinne sporløst etterpå. Mange tenner på ideen om bålpanner istedenfor bål.

Velkommen til fagseminar: Rått og rikt
23. oktober 2024

Hvordan vi samler og bruker data for å gi kunnskap og fortellinger som løser naturkrisen.

MoseVis – en vandreutstilling om myr og torvmoser
23. oktober 2024

Vil du ha besøk av MoseVis? Vandreutstillingen er nå klar for å ta fatt på reisen rundt om i Norge. 

Villsvin og sjøfugl gir matnyttig kunnskap om dyresykdommer
22. oktober 2024

Hvordan kan sykdommer som afrikansk svinepest og fugleinfluensa true matproduksjonen i Norge? Forskningsprosjektet MEATPOWER skal lete etter løsninger på hvordan vi kan håndtere og forhindre utbrudd av disse sykdommene på en bærekraftig måte.

Arktiske kystområder er sterkt påvirket av klimaendringer - men oversett i klimamodeller
15. oktober 2024

Klimaendringer har mye større påvirkning på arktiske kystområder enn på land eller i åpne havområder viser ny forskning. Grunnen er at disse områdene blir rammet av mange faktorer på en gang. I en ny artikkel konkluderer forskerne med at endringene er nær umulig å stoppe.

Gullsjakalen i Troms kommer trolig østfra
14. oktober 2024

DNA-analyser ved Norsk institutt for naturforskning viser at gullsjakalen som er påvist i Kåfjord i Troms har samme genetiske signatur som individer i Baltikum og Kaukasus. Den regnes for å være i ekspansjonsfronten for en art som sprer seg i Europa.

Second open call from The Nordic Board for Wildlife Research
9. oktober 2024

The Nordic Board for Wildlife Research (NKV) has announced its second 2024 open call. Head over to The Nordic Board for Wildlife Research website to apply for funding. You can apply for funding for workshops (organization or attendance), symposia (organization or attendance), visits to researchers in other countries, networks, and networking activities as well as scientific courses.

Hjortelusflua har spredt seg til Trøndelag
7. oktober 2024

Den blodsugende parasitten hjortelusflue beveger seg stadig nordover i landet. Nylig ble den oppdaget i Orkland kommune i Trøndelag.

Korallrevene i Trondheimsfjorden under press
3. oktober 2024

Fiske i marine verneområder fører til at korallrevene i Trondheimsfjorden blir skadet. Forskere anbefaler derfor å styrke vernet i disse områdene.   

Skal kartlegge inngrep i verna vassdrag i Norge
2. oktober 2024

Veier, landbruk og mikro- og minikraftverk er bygget ut i verna elver i hele Norge. Nå skal forskerne i NINA på oppdrag fra NVE kartlegge hvor store inngrep som er gjort og hvilke naturverdier vi egentlig har igjen verna i vassdrag.

Naturforskning og næringsliv med nytt samarbeid
1. oktober 2024

Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Skift skal gjøre hverandre bedre ved å øke samspillet mellom naturforskning og næringsliv.

NINAs reaksjoner på Norges nye handlingsplan for naturen
27. september 2024

Vi har ventet i spenning på fremleggelsen av dagens stortingsmelding. Men NINA mener mye mangler om Norge virkelig vil nå de ambisiøse og faglig baserte målene i Naturavtalen vedtatt i Montreal.

Bevaring av fjellrev i Norge
24. september 2024

Arbeider for å redde fjellreven - en valp om gangen.

Snekrer løsninger for å bevare natur i hytteområder
24. september 2024

Hvordan kan vi best ta vare på naturen i og rundt nye hytteområder? Et nytt prosjekt med deltakere fra flere fagområder skal gi svar.

Fire fjellrevvalper døde ved avlsstasjonen
20. september 2024

Fire av de 34 valpene som er født ved avlsstasjonen for fjellrev i år er døde som følge av smittsom leverbetennelse. Fagfolkene som jobber med fjellrev i NINA iverksatte tiltak umiddelbart, og de har nå god oversikt over situasjonen.

Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: