I en studie gjennomført i Kongsfjorden på Svalbard har forskere i SEAPOP brukt en nær 40 år lang tidsserie for å vurdere hvordan sjøisendringer påvirker ærfuglens (Somateria mollissima) hekkedistribusjon.
Øyer som ikke er forbundet med land via havis utgjør de tryggeste hekkeplassene for ærfugl. Foto © Sébastien Descamps
Et habitat i rask endring
Sjøis har avgjørende betydning for økologien til mange arktiske arter. Nå varmes Arktis opp fire ganger raskere enn noe annet område på jorden, og vi trenger kunnskap om hvilke konsekvenser den påfølgende havissmeltingen har for dyr som lever i regionen. Flere av SEAPOPs forskere har samarbeidet om en studie med fokus på hvordan endringer i sjøisutbredelse i en høyarktisk fjord har påvirket bestandsdynamikken til ærfugl som hekker på ulike øyer der.
Har fulgt ærfuglene i Kongsfjorden lenge
I studien analyserte forskerne lange dataserier på antall reir og gjennomsnittlig kullstørrelse hos ærfugl på øyene i Kongsfjorden på nordvestkysten av Svalbard. Dataseriene strekker seg over perioden fra 1981 til 2020, og er dermed noen av de lengste tidsseriene for et arktisk dyr. Data om sjøisens utbredelse og fenologi er hentet fra direkte observasjoner i Kongsfjorden, og data om sjøiskonsentrasjon kommer fra storskala fjernmåling ved hjelp av satellitter.
Påvirker faren for predasjon
Analysene viste at sjøis spiller en nøkkelrolle i ærfuglens økologi ved at den påvirker tilgjengeligheten av hekkeplasser og predasjonsrisiko fra fjellrev (Vulpes lagopus). Reduksjon i sjøis har ført til at noen øyer blir isolert tidligere på våren, noe som reduserer risikoen for predasjon fra fjellrev og gjør disse øyene til gunstige hekkeplasser. Dette har ført til en omfordeling av ærfugl som hekker i fjorden, og tettheten av fugler er økt på noen øyer mens den er redusert på andre.
Issmeltingens komplekse effekter
Studien illustrerer de komplekse og finskala effektene av sjøisens forsvinning på arktisk fugleliv og viktigheten av predasjon i å utjevne disse effektene. Den understreker også betydningen av å vurdere variasjoner internt i populasjoner for å forstå klimaendringers påvirkning på sjøfuglbestander.
Les artikkelen: Intra-population variation in the effects of sea ice reduction on an Arctic breeding bird
Kontakt: Børge Moe
Les mer om SEAPOP