Nyheter

 

Skal bygge miljødata i India

Publisert: 11. oktober 2011
Tekst: Jan Arne Stokmo

Norsk institutt for naturforskning (NINA) leder et norsk-indisk pilotprosjekt som skal gjøre data om biologisk mangfold i India mer tilgjengelig for landets myndigheter.

Skal bygge miljødata i India
Frank Hanssen (t.v.) og Roald Vang i Norsk institutt for naturforskning (NINA) ser fram til å samarbeide med indiske myndigheter om tilgjengeliggjøring av data om biologisk mangfold. Foto © Jan Arne Stokmo/NINA

– Prosjektet har som formål å gjøre fakta om Indias natur mer tilgjengelig for landets beslutningstakere og forskere, og vi vil ha et spesielt fokus på hvordan data om det biologiske mangfoldet kan omsettes til praktisk kunnskap i landets naturforvaltning, forklarer Frank Hanssen, prosjektleder hos NINA.

Skal utveksle erfaringer

NINA skal lede prosjektet i samarbeid med Artsdatabanken, Universitetet i Oslo (UiO), the Wildlife Institute of India (WII) og the Global Biodiversity Information Facility (GBIF). Oppdraget kommer fra Utenriksdepartementet (UD), Miljøverndepartementet (MD) og Direktoratet for naturforvaltning (DN).

– Gjennom å samarbeide med indiske forskningsmiljø og myndigheter vil prosjektet prøve å øke landets kapasitet for deling og tilgjengeliggjøring av data om biologisk mangfold. Dette skal skje gjennom standardisering av data, utvikling av teknologi og deling av erfaringer. Alle data som fremskaffes gjennom prosjektet blir gjort fritt tilgjengelig gjennom GBIF- portalen www.gbif.org, forklarer Hanssen.

Bruker norske eksempler

Med seg i bagasjen til India har de norske samarbeidspartnerne verdifulle erfaringer fra etableringen av den norske infrastrukturen for deling av miljødata.

– Norge har de seneste år etablert en betydelig kapasitet på deling og tilgjengeliggjøring av data om biologisk mangfold gjennom opprettelsen av Artsdatabanken, GBIF Norge ved Universitetet i Oslo og ulike datadelingsprosjekter, som blant annet Norsk marint datasenter og LifeWatch, sier Hanssen og legger til at dette samlet sett kan ha stor overføringsverdi til andre nasjoner.

Samarbeid om viltkameraer

The Wildlife Institute of India (WII) har i flere år drevet med utstrakt bruk av viltkamera for å fremskaffe ny kunnskap om viltets økologi og leveområder i India. NINA har både gjennom det indiske prosjektet “Wildlife-Human interactions: From conflict to coexistence in sustainable landscapes” og flere prosjekter i Norge fått erfaring med viltkamerateknologi.

– På dette området vil vi blant annet kunne dele våre erfaringer om hvordan man for eksempel håndterer og presenterer større mengder bildedata, sier Roald Vang i NINA og viser til nettsiden http://viltkamera.nina.no/.

Knyttet til FN-program

Hele prosjektet er knyttet opp til FN-programmet Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES). Dette programmet arbeider for en mer kunnskapsbasert politikk i forvaltning av verdens biodiversitet og økosystem. Dette innebærer en internasjonal innsats for å øke nasjonenes evne og kapasitet til å produsere, dele og ta i bruk ny kunnskap i utformingen av politiske arbeidsmål for fremtiden.

– Norge anerkjenner IPBES sitt fokus på kapasitetsbygging og tilbyr seg å være vertskap for et fremtidig FN-sekretariat for kapasitetsbygging i Trondheim. Som en del av denne satsningen har Norge nå initiert flere kapasitetsbyggingsprosjekter i en rekke land, sier Hanssen.

Åpner dører for samarbeid og læring

Samarbeidet med India og GBIF kan ha stor overføringsverdi, og bidra til å styrke det bilaterale samarbeidet mellom landene sør for ekvator. Fremtidige IPBES- prosjekter kan kobles opp til GBIF- programmene Node-to-Node Mentoring Programme og Capacity Enhancement Programme for Developing Countries (CEPDEC).

– For NINA og våre norske samarbeidspartnere kan prosjektet være en døråpner til fremtidig samarbeid med indiske forskningsmiljø. Kompetanseutvikling, nettverksbygging, erfaringsutveksling og teknologisamarbeid kan bli nyttige resultater av prosjektet, avslutter Hanssen.

Les mer:

Artsdatabanken

GBIF

IPBES

The Node-to-Node Mentoring Programme

The Capacity Enhancement Programme for Developing Countries

Universitetet i Oslo

WII

Kontaktpersoner i NINA:

Frank Hanssen
, prosjektleder, tlf. 73 80 15 06
Roald Vang, tlf. 73 80 15 88

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: