Gaupe. Foto © Lars Krempig
– Vi skal i de kommende årene se nærmere på sammenhengene mellom tapsomfang og tapsårsaker hos tamrein i Midt-Norge. Målet er å bygge opp helhetlig kunnskap som kan bedre situasjonen for den sørsamiske reindriften, sier Norunn Sæther Myklebust, administrerende direktør i NINA.
Prosjektet er iverksatt av Miljøverndepartementet gjennom Direktoratet for naturforvaltning, og skal gjennomføres i regi av NINA.
Todelt forskning
Prosjektet er delt inn i to delprosjekter. I det ene delprosjektet vil NINA se nærmere på hvordan reinens mattilgang, og tettheten av rovdyr påvirker tapsomfanget i reindriften. I det andre delprosjektet skal NINA studere gaupa og jervens leveområder og drapstakt. Dette vil gi bedre kunnskap om antall rovdyr, og hvor mange rein og andre byttedyr som tas av jerv og gaupe i regionen.
– Ved å gjennomføre studier av rein og rovvilt i de samme områdene oppnår vi viktige synergier. Kunnskap om antall gauper og jerv, og deres leveområder gir oss mulighet til å forstå tapsomfanget i reindriften i relasjon til både reinens ressurssituasjon og rovdyrtetthet, forklarer Myklebust.
Skal studere effekten av uttak
For Fosen reinbeitedistrikt har den regionale rovviltnemnda i sin forvaltningsplan bestemt at Fosen ikke skal ha ynglende bestander av jerv og gaupe. Beslutninger om felling av rovvilt er forvaltningens oppgave, og både Rovviltnemnda, Fylkesmannen og Direktoratet for naturforvaltning kan fatte slike beslutninger.
– Vi legger oss ikke opp i forvaltningsmessige beslutninger om felling av rovdyr. NINAs rolle som forskingsinstitusjon er å øke kunnskapen om årsaker til tap av tamrein og om sammenhengene mellom tapsårsaker. Forvaltningens beslutning gir oss en spesiell mulighet til å studere effekten av uttak og tetthet av rovdyr på tamrein både i Fosen reinbeitedistrikt og i andre studieområder i prosjektet, forteller Myklebust.
Bruker opparbeidet kunnskap
I begge delprosjektene vil NINA dra god nytte av forskningen og kompetansen som vi allerede har bygd opp på disse fagområdene. I Trøndelag er NINA allerede i gang med studier i Sjækerfjell og Østre-Namdal reinbeitedistrikt. Forskningen i Fosen reinbeitedistrikt vil komplettere disse studiene.
NINA og Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har de siste årene gjennomført omfattende forskning på økologien til gaupe og jerv i områder med rein gjennom forskningsprosjektene Scandlynx og Det svenska järvprosjektet. Denne forskningen er primært gjennomført i områdene nord for utbredelsesområdene til rådyr og hjort eller sør for utbredelsesområdene til tamrein.
– Vi mangler derfor kunnskap om gaupa og jervens drapstakt på rein i områder der alle disse hjortedyrene lever sammen. Dette er noe av det vi skal få svar på i Midt-Norge, sier Myklebust.
Ønsker nært samarbeid
Prosjektet vil med andre ord være en videreføring og en utvikling av tidligere og pågående forskningsprosjekter knyttet til reindrift og rovdyr. Tett koordinering mot andre prosjekter og kompetansemiljøer er viktig. Som ved tidligere prosjekter i NINA vil den praktiske gjennomføringen bli gjort i nært samarbeid med de aktuelle reindriftsutøverne.
NINA vil legge opp til en løpende og åpen dialog omkring resultatene som kommer ut av prosjektet.
Kontaktpersoner i NINA:
Norunn Sæther Myklebust, adm.dir NINA, mob. 930 24 633
Torkild Tveraa, prosjektleder delprosjekt rein
John Linnell, prosjektleder delprosjekt rovvilt