Komiker Siri Kristiansen og forsker Bjørnar Ytrehus er begge begeistret for hjortedyr, og samarbeidet veldig godt om å lage et underholdningsprogram av den farlige sykdommen. Foto: NRK
I episoden som juryen vurderte blir den kjente komikeren Siri Kristiansen utfordret til å lage et stand-up show om skrantesjuka, med hjelp fra NINA-forsker Bjørnar Ytrehus.
Den dødelige og uhelbredelige sykdommen skrantesjuke ble funnet på villrein i Norge i 2016, og førte til at 2000 rein ble skutt i Nordfjella for å hindre smitte.
– Det var i utgangspunktet en veldig skummel idé å lage humor av noe så alvorlig, men også spennende å jobbe med Siri og NRK, sier Bjørnar Ytrehus.
Showet ble holdt i Lærdal, og publikum var folk som akkurat hadde mista hele villreinstammen sin. Komiker Siri Kristiansen følte seg allerede som en «klovn i begravelse», og nervene ble ikke mindre av at en pensjonert torpedo møtte opp.
–Vi var litt nervøse da, men det gikk bra, og jeg syns programmet ble veldig bra, sier Ytrehus.
Humor og vitenskap i kategorien underholdning
– Det var gøy å kombinere noe så ulikt som en komiker og en forsker, og se hvordan de hadde respekt for hverandre sitt arbeid og hvordan de samarbeidet, sier Solveig Hareide, som er prosjektleder og idéskaper av programmet.
– Siri ble for eksempel utrolig glad i Bjørnar, og elsket at han visste så mye. De hadde mer til felles enn man skulle tro, og begge elsker hjortedyr.
Hareide syns det er stor stas å få anerkjennelse for Latterlig smart.
– Rått at en vitenskapsserie kan stikke av med en pris i kategorien underholdning, sier Hareide.
Mer vitenskaps-humor i vente
Hun reiser til Serbia for å motta prisen sammen med de som hadde regi, Cathrine Gaukerud og Lars Skjønberg, i slutten av mai.
Kan dette føre til at det blir flere sesonger av Latterlig smart?
–Jeg tror ikke det blir en ny sesong samme tittel, men vi jobber videre med å utvikle en serie som bygger videre på det å kombinere vitenskap og humor, røper Hareide.
Her kan du se programmet: Lattelig smart, En stand-up om skrantesjuka