Nyheter

 

Storsatsing på vannkraftforskning

Publisert: 26. mai 2016
Tekst: Astrid Bjerkås

Norsk institutt for naturforskning (NINA), NTNU og SINTEF er sammen med partnere fra industri, forvaltning og forskning tildelt midler av Forskningsrådet til å danne et Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) på vannkraft. Det nye forskningssenteret skal gi vannkraftsektoren kunnskap og innovative løsninger i verdensklasse, blant annet om hvordan vannkraftproduksjon kan spille på lag med naturen.

Storsatsing på vannkraftforskning
FME Vannkraft skal levere verdensledende kunnskap og løsninger til norsk vannkraftsektor, blant annet om hvordan redusere miljøkonsekvenser, forbedre beslutningsprosesser og samtidig sikre vannkraftproduksjon

Senteret skal levere verdensledende kunnskap og løsninger til norsk vannkraftsektor, blant annet om hvordan redusere miljøkonsekvenser, forbedre beslutningsprosesser og samtidig sikre vannkraftproduksjon, sier Norunn S. Myklebust, direktør i NINA.

- Det nye senteret samler ledende fagmiljøer og industribedrifter innen vannkraft i Norge. NTNU, SINTEF Energi og NINA er hovedforskningspartnere. NTNU er vertsinstitusjon og står ansvarlig for virksomheten. Senteret har til sammen nærmere 60 partnere fra industri, forvaltning og forskning. 

Kunnskap om natur og samfunn

NINA skal bidra med kompetanse på natur og samspillet kraftproduksjon, natur og samfunn. 

Laksesmolt. Foto Bjørn Barlup, Uni Research Miljø

NINA skal blant annet bidra med kompetanse på miljødesign i FME Vannkraft, det vil si hvordan man utreder, utvikler, gjennomfører og følger opp tiltak som balanserer hensyn til natur, samfunnsinteresser og kraftproduksjon. Foto: Bjørn Barlup/Uni Research Miljø

NTNU, SINTEF Energi og NINA har allerede tett forskningssamarbeid, blant annet i det pågående FME-et CEDREN (Centre for Environmental Design of Renewable Energy) og Norsk Vannkraftsenter (NVKS).

- Gjennom nærmere åtte år i CEDREN har SINTEF Energi, NTNU og NINA med flere vist at det går an å forske frem løsninger, slik at produksjon av fornybar energi kan spille på lag med naturen. Vi har derfor gode forutsetninger for å nå ambisjonene i det nye senteret, sier Myklebust.

Miljødesign, det vil si hvordan man utreder, utvikler, gjennomfører og følger opp tiltak som balanserer hensyn til natur, samfunnsinteresser og kraftproduksjon, blir et av forskningsområdene i FME Vannkraft. 

Forskningen ved senteret vil ta for seg følgende temaer:

  • Damkonstruksjoner og vannveier. Ny teknologi for damkonstruksjoner og vannveier for å møte utfordringene med å tilpasse systemet til fleksibel drift, reguleringsregimer og klimaendringer.
  • Turbiner og generatorer. Ny teknologi for å styrke kapasiteten i vannkraftsystemer og øke fleksibiliteten i vannkraftsystemet og i vannkraftverkene. Lønnsomhetspotensialet av teknologiske forbedringer er stor hvis sektoren er i stand til å utnytte dette effektivt.
  • Marked og tjenester. Nye planleggingsverktøy for oppgradering og utvidelse av vannkraftverk for å redusere investeringsrisiko i fremtidige markeder. Innovere på teknologi, system og økonomiske analysemodeller for å maksimere profitt.
  • Miljødesign. Kombinasjonen av ny kunnskap om miljøforhold, samfunnsinteresser og innovativ teknologi for å redusere miljøkonsekvensene, forbedre beslutningsprosesser og sikre videre utvikling av fornybar kraftproduksjon. 

FME Vannkraft

  • Skal levere verdensledende kunnskap og løsninger til norsk vannkraftsektor, slik at verdiskapningen dobles innen 2050
  • Er en del av ordningen med Forskningssentre for Miljøvennlig Energi (FME)
  • Vertsinstitusjon og ansvarlig for virksomheten er NTNU. SINTEF Energi og Norsk institutt for naturforskning (NINA) er hovedforskningspartnere
  • Senteret har nærmere 60 partnere fra industri, forvaltning og forskning
  • Finansieres av midler fra FME-ordningen, fra industripartnere og fra forskningsinstitusjonene NTNU, SINTEF og NINA 
  • Senteret vil få finansiering i inntil åtte år
  • Senterleder er Hege Brende
     
Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: