2019 er det internasjonale villaksåret, og i morgen starter tidenes største, norske forskningskonferanse om villaks i Trondheim, med mange NINA-forskere på programmet.
Villakskonferansen 2019 er en vitenskapelig konferanse på norsk for lakseforskere, lakseforvaltere og alle andre som er interesserte i villaks. Temaet er "Nye metoder gir ny innsikt – lakseforskningen i sitt andre århundre", og det er mange NINA-forskere
Vitenskapelig råd for lakseforvaltning starter det internasjonale villaksåret med å samle landets lakseeksperter til en rekordstor forskningskonferanse om villaks.
– Det har blitt et spennende og bredt program, og jeg er spesielt glad for at vi har fått så mange unge, flinke foredragsholdere, sier Torbjørn Forseth, NINA-forsker og leder i Vitenskapelig råd for lakseforvaltning.
Han forteller at foredragene vil ha høy faglig kvalitet i populærvitenskapelig innpakning. Blant annet skal det holdes en rekke fem minutter lange lynforedrag om ulike tema.
–Vi har lagt vekt på å få til et program som er interessant både for lakseforskere, lakseforvaltere og alle andre som er interessert i laks i Norge, forteller Forseth.
Nye metoder gir ny innsikt – lakseforskningen i sitt andre århundre
Laks er en av verdens mest studerte fiskearter, og den norske lakseforskningen startet for over hundre år siden. Villakskonferansen 2019 har temaet «Nye metoder gir ny innsikt – lakseforskningen i sitt andre århundre». Kjennetegnet på moderne lakseforskning er utvikling og bruk av nye metoder, som har åpnet for stadig ny kunnskap om laks. Nye metoder omfatter feltmetoder, merkemetoder, genetiske metoder, dataanalyser, nye samarbeidsformer og mye annet.
– Konferansen handler ikke om selve metodene eller verktøyene, men de resultatene og mulighetene de nye metodene gir oss. Det gir oss en veldig bred konferanse, sier Eva Thorstad, leder av sekretariatet i vitenskapsrådet og primus motor for arrangementet.
Arrangerer konferansen i verdens viktigste laksefjord
Trondheimsfjorden er verdens viktigste laksefjord, med 25 laksebestander og mange store, viktige lakseelver. Ikke noe annet sted i verden finner vi så mye villaks på så lite areal. I tillegg er Trøndelag Norges største oppdrettsfylke.
– Trøndelag har alltid vært et kraftsentrum når det gjelder laks i Norge - de største elvene har en enorm verdiskaping knyttet til laksefiske og Trøndelag er et viktig område for sjølaksefiske så det er passende at en slik konferanse arrangeres i Trondheim, på et hotell som henger ut i Nidelva, sier Forseth.
Villaksens år
Det internasjonale villaksåret 2019 har som formål å øke oppmerksomheten om laks, hva som påvirker laksebestander, og viktigheten av laksen som en ressurs for mange samfunn.
– Da Miljødirektoratet kom med et ønske om arrangementer knyttet til Villaksens år, bestemte vi oss for å lage en faglig laksekonferanse på norsk i Norge, noe som ikke er gjort så ofte før, forteller Forseth.
Det ser ut til å ha vært en god idé, for nesten 250 har meldt seg på til det som kommer til å bli den største forskningsskonferansen om villaks som er arrangert noen sinne i Norge.
– Det er veldig morsomt at det er så mange påmeldte, det viser at det er stor interesse for temaet. Vi gleder oss veldig til å ønske velkommen til en så stor konferanse, avslutter Thorstad og Forseth.
Vitenskapsrådet kommer til å dele saker fra konferansen på vitenskapsradet.no, samt på Twitter og Facebook, der også noen av foredragene kommer til å streames live.
Se programmet
Kontakt: Eva B. Thorstad