Nyheter

 

Til topps med vitenskapelige publikasjoner fra hengekøya

Publisert: 28. november 2023
Tekst: Anne Olga Syverhuset

Med hele 26 vitenskapelige publikasjoner på to år, stakk Zander Venter av med NINAs Nåløyepris. Godt lagarbeid og ei hengekøye i marka er gulloppskriften.

Til topps med vitenskapelige publikasjoner fra hengekøya

Den NINA-forskeren som har publisert mest forskning over en toårsperiode, stikker av med den gjeve Nåløyeprisen. I år gikk prisen til Zander Venter, som har publisert hele 26 vitenskapelige artikler! 

På spørsmål om hvordan han har fått det til, trekker han fram den faglige utviklingsordningen i NINA, som gir forskerne mulighet til å bruke noe av tiden til å publisere, og fordelen med å jobbe i team med gode kollegaer som bidrar til å skaffe prosjekter.

Og i likhet med mange idrettsvinnere, har også Venter sin egen «gullmetode»:

– Hemmeligheten min er at jeg vanligvis skriver det første utkastet til artiklene i hengekøya mi i marka uten internett, forteller Venter.

Stor bredde i tema

Publikasjonslisten til Venter er imponerende variert.

– Zander Venter har ikke bare det høyeste antallet publikasjonspoeng, men han har også et stort mangfold i hva han har jobbet med, forteller Nikolai Friberg, som er viseadministrerende direktør i NINA.

Venter er spesialist på geografiske informasjonssystemer (GIS), og blant artiklene som Venter har skrevet sammen med kollegaer finner vi temaer som: Økt bruk av grøntområder i Oslo under COVID-nedstengningen. Hvordan vi kan bruke satellittdata til å kartlegge karbonlagre? Reduserer tilgang til grøntområder kriminalitet i sør? Venter er førsteforfatter på 16 av artiklene.

Venter selv forklarer bredden i tema med at det er vanskelig å si «nei» til prosjekter.

– Og som GIS-person er jeg en slags «jack of all trades», men ikke en ekspert på et enkelt fagfelt. Jeg er med andre ord helt avhengig av forfatterne mine, sier Venter.

Publikasjonene til Venter får også mye oppmerksomhet, både i og utenfor vitenskapelige miljøer.

– Flere av artiklene hans har blitt sitert mye siden de ble publisert, noe som understreker artiklenes relevans for verden omkring oss, avslutter Friberg.

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: