Nyheter

 

Toppskarven på Sklinna sliter

Publisert: 20. juni 2012
Tekst: Camilla Næss

Ferske resultater fra årets sjøfuglovervåking viser at hekkebestanden av toppskarv på Sklinna nå teller rundt 1500 par. Det innebærer en tilbakegang på 30 % fra i fjor.

Toppskarven på Sklinna sliter

NINA har overvåket hekkebestanden av toppskarv på øygruppen Sklinna i Nord-Trøndelag siden begynnelsen av 1980-tallet. Sklinna er Norges største toppskarvkoloni, og i 2008 ble det talt over 3000 hekkende par på øyene.

–Vi har ikke observert så lave bestander som i år siden slutten av 1990-tallet, sier seniorforsker Torgeir Nygård ved NINA.

 

Dårlig hekkesesong forventet

Svein-Håkon Lorentsen, også seniorforsker ved NINA, har studert årsakene til bestandsendringene hos sjøfugl på Sklinna siden 2007. Han sier at én av årsakene til årets  lave hekkebestand er manglende rekruttering av sei. Undersøkelser av hva fuglene spiser viser nemlig at de er avhengige av god tilgang på ettårig sei for å ha en god hekkesesong.

– Vi regnet med at årets hekkesesong ville bli dårlig, noe som viser seg å holde stikk, sier Lorentsen. I fjor fant vi få årsunger av sei i dietten til skarvene. Så det var forventet at det ville være lite ett-åringer tilgjengelig i år. I tillegg til lav hekkebestand ser det ut til at fuglene i år har startet eggleggingen mye senere enn tidligere år, legger mindre kull og er mindre villige til å forsvare egg og unger.

 

Forholdene i havet varierer

Sjøfugl lever i et miljø som varierer mye fra år til år. I følge Lorentsen er dårlige hekkesesonger ikke uvanlige, så det er foreløpig ingen grunn til bekymring for den lave hekkebestanden av toppskarv på Sklinna i år. Forholdene i havet varierer mellom år, og dermed også oppvekstforholdene for yngre årsklasser av fiskearter som sei, som er hovednæringen til toppskarven her. I perioden 2001-2011 var bestanden ganske stabil totalt sett med en økning på 2 % i året.

–Sjøfuglene lever lenge. Den høyeste levealderen som er observert hos toppskarv er 29 år, så de har mange muligheter for å produsere unger i løpet av livet. Det betyr at de eldste toppskarvene på Sklinna kanskje ble født da vi startet bestandsovervåkingen på begynnelsen av 1980-tallet.

–Dette understreker på en illustrativ måte betydningen av lange tidsserier i overvåkingssammenheng sier Lorentsen.

 

Kontaktperson i NINA: Svein-Håkon Lorentsen

 

 

  • Sjøfugl er en naturlig del av kystmiljøet, og oppfattes som gode indikatorer for tilstanden i de marine økosystemene. Direktoratet for naturforvaltning opprettet det nasjonale overvåkingsprogrammet for sjøfugl i 1979. Hensikten er å overvåke variasjon over tid i hekke- og overvintringsbestandene av et utvalg av viktige sjøfuglarter.
    http://www.dirnat.no/content/500044632/Det-nasjonale-overvakingsprogrammet-for-sjofugl

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: