Nyheter

 

Varmere klima mer laks?

Publisert: 25. januar 2011
Tekst: Oddmund Rønning

Høyere temperatur og mer nedbør i framtida kan gi positiv effekt på laks i mange norske vassdrag.

Varmere klima mer laks?
Hvordan vil laksen i norske vassdrag respondere på endret klima? En fin laks håndteres her av Audun Rikardsen på feltarbeid i Altaelva. Foto: Anders Finstad / NINA

En ny NINA-rapport har vurdert ulike klimascenarier og konsekvenser for laks i den delen av livet den lever i ferskvann. – Økning av vanntemperaturen vil gjøre at laksen vokser raskere. Samme effekt har mer nedbør, fordi høyere vannføring gir bedre plass og mindre konkurranse, sier NINA-forsker Anders Gravbrøt Finstad.

Den nye NINA-rapporten analyserer konsekvensen av flere klimascenarier. Alle de vurderte klimascenariene viser denne positive effekten av økt temperatur. Større usikkerheter er knyttet til effektene av blant annet redusert isdekke, parasitter og sykdommer. – Trolig vil dødeligheten bli noe større på grunn av endringer av disse faktorene, og det er vanskelig å si hvor store utslag det vil gi, sier Finstad.

– Det er et stort og spennende arbeid vi oppsummerer i denne rapporten - den gir en rekke nyttige svar og reiser mange krevende spørsmål. Det sikreste svaret er at laksen krever vår nitidige oppmerksomhet framover, avslutter Finstad.

Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd (NFR) og Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Kontaktperson i NINA: Anders Gravbrøt Finstad
 

 

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: