Nyheter

 

Vi gratulerer Eirik Aasmo Finne med fullført doktorgrad!

Publisert: 19. juni 2024
Tekst: Camilla Næss

Doktorgradsarbeidet har vært en del av prosjektet EMERALD – som undersøker hvilken rolle vegetasjon har i klimasystemet, og videre hvordan klimamodeller kan forbedres.

Vi gratulerer Eirik Aasmo Finne med fullført doktorgrad!
Prof. Gareth Rees, Scott Polar Research Institute, University of Cambridge (opponent), Eirik Aasmo Finne, Prof. Bente Jessen Graae, Institutt for biologi, NTNU (opponent), Prof. Kirstin Krüger, Institutt for geofag, Universitetet i Oslo (komitéleder)

Lav og mose utgjør en viktig del av floraen, og dominerer ofte vegetasjonen på høye breddegrader, men vi vet lite om deres betydning og rolle i samspillet mellom vegetasjon og klima. Det har Finne sett nærmere på i sitt doktorgradsarbeid.

Han viser blant annet hvordan lav har en viktig klimaregulerende effekt ved å øke bakkens evne til å reflektere sollys (albedoeffekten), hvordan lavrik vegetasjon har endret seg de siste 40 årene, og hvordan varmere og mer ustabile vintre kan påvirke lavrike økosystemer.

PhD-stillingen har vært en del av det nasjonale prosjektet EMERALD, med NINAs avdeling i Tromsø som arbeidssted. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

Jarle W. Bjerke har vært hovedveileder, sammen med Prof. Lena M. Tallaksen og Prof. emeritus Frode Stordal fra Universitetet i Oslo som medveiledere.

Forsvaret fant sted ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo 12. juni 2024.

Vi ønsker Finne lykke til i postdoc-stilling ved UiT hvor han skal forske på akvatisk sopp.

Les mer:

Disputas: Eirik Aasmo Finne - Institutt for geofag (uio.no)

EMERALD - Department of Geosciences (uio.no)

Skriv ut
Søk etter nyheter
Nyhetsarkiv

Archive

Norsk institutt for naturforskning

NINA er en uavhengig stiftelse som forsker på natur og samspillet natur – samfunn.
Følg oss på: