Salamander
Salamandere er amfibier som liker seg i myrlendte, åpne skogsområder eller i kulturlandskap med god tilgang på vann og skjulesteder. I Norge finnes artene storsalamander og småsalamander. NINA forsker på en rekke tema knyttet til salamander.
Salamandere er rovdyr som spiser innsekter, meitemark og andre småkryp. Småsalamander (Lissotriton vulgaris) er den vanligste av de to salamanderartene vi har i Norge. Den er ikke like avhengig av vann som storsalamander (Triturus cristatus). De to artene kan skilles fra hverandre på farge og størrelse. I Norge finnes artene storsalamander og småsalamander rundt Oslo, Bergen og Trondheimsfjorden.
Livssyklus
Salamanderne har en kompleks livssyklus og veksler mellom et liv i vann og et liv på land. De er rovdyr som spiser innsekter, meitemark og andre småkryp. I Norge finnes artene stor- og småsalamander Om høsten og vinteren ligger de i dvale. Om våren vandrer salamanderne ned mot små vannlokaliteter for å yngle. Fra slutten av april til begynnelsen av juni, samles hannene i grupper på spillplasser i strandsonen. I motsetning til de haleløse amfibiene (frosk og padde) legger salamanderne sine egg enkeltvis, festet til vegetasjon under vann. Larven frigjøres fra egget etter 2-3 uker. I august-oktober gjennomgår larvene en metamorfose, en forvandling fra et live med gjeller i vann til et liv på land hvor de puster med lunger.
Faktaark: Storsalamanderens livssyklus
Leveområde
Salamanderne forekommer i to hovedtyper av landskap; 1) kulturlandskap med god tetthet av beite-, tun- eller vanningsdammer og 2) halvåpne mosaikkpreget skogslanskap med lang kontinuitet som er rike på små vannforekomster. Salamanderen er en lavlandsart knyttet til fuktige habitater med god temperatur og god tilgang på skjulesteder. Småsalamanderen er mindre kravfull til habitatet og kan yngle i mindre vannlokaliteter enn storsalamanderen. Begge arter er ofte indikatorer på artsrike små vannlokaliteter.
Faktaark: Storsalamanderens leveområder
Faktaark: Storsalamanderens naboer
Foto © Børre K. Dervo/NINA
Bestand
Storsalamanderen har hatt en dramatisk tilbakegang siden 1900-tallet over hele artens utbredelsesområde, spesielt i Vest-Europa, men også lengre øst som i Estland og Romania. Småsalamanderen har ikke hatt samme dramatiske tilbakegang, men også den har blitt mer sjelden i mange områder. I Norge finnes storsalamander i tre atskilte regioner; 1) Midt-Norge: (fra Nordmøre og nordover på begge sider av Trondheimsfjorden), 2) Vestlandet: Sørvest-Norge mellom Boknafjorden og Bergen og 3) Sørøst-Norge fra svenskegrensa i Østfold rundt Oslofjorden til Agderfylkene, Telemark og nord til Land, Lillehammer og Ytre Rendal. Med unntak for Vestlandet, forekommer småsalamandere i de samme områdene som storsalamanderen.
Dervo, B.K., Pedersen, C. og Bærum, K.M. 2016. Tap av ynglelokaliteter for storsalamander i Norge - NINA Rapport 1014. 21 s