News

 

Fjellrevvalper til Varangerhalvøya

Published on: 17. February 2018
Author: Camilla Næss

Denne uka ble 27 fjellrevvalper fra Sæterfjellet avlsstasjon satt ut på Varangerhalvøya for å styrke bestanden.

Fjellrevvalper til Varangerhalvøya
Denne uka ble 27 fjellrevvalper satt ut på Varangerhalvøya. Valpene utrustes med et kunstig hi og fôringsautomater som de kjenner godt fra avlsstasjonen. Foto Arild Landa/NINA

Fjellrevbestanden på Varangerhalvøya står i fare for å forsvinne. I følge overvåkingsprogrammet for fjellrev er det tre år siden det sist ble født valper her, og i fjor ble det kun observert to voksne fjellrever.

For å styrke bestanden ble det denne uka satt ut 27 fjellrevvalper fra Sæterfjellet avlsstasjon. Avlsprogrammet for fjellrev har hatt stor suksess med utsetting av valper på Dovrefjell. Dette er første gang det settes ut fjellrev i de nordligste bestandene.

–Vi håper at disse valpene vil bidra til at også bestanden på Varangerhalvøya tar seg opp igjen, og at de etter hvert etablerer en levedyktig bestand som klarer seg selv, sier Arild Landa, seniorforsker i NINA.

Avlsprogrammet for fjellrev

Det norske avlsprogrammet for fjellrev har utviklet metoder for avl i fangenskap og utsetting av fjellrevvalper. Avlsstasjonen for fjellrev ble etablert på Sæterfjellet i Oppdal i 2005, og finansieres av Miljødirektoratet. Hvert år fødes 30–60 valper som settes ut i områder der fjellreven enten er utdødd eller fåtallig. Dette er et betydelig bidrag til den ville fjellrevbestanden.

Valpene utrustes med et kunstig hi og fôringsautomater som de kjenner godt fra stasjonen. Valpenes videre skjebne følges ved hjelp av chiplesere, DNA fra ekskrementer og automatiske kamera ved fôrautomatene.

NINA har med bidrag fra Felles Fjellrev montert to kameraer som sender direktevideo fra avlsstasjonen, her kan du følge fjellreven direkte fra innhegningene hele døgnet.

Les også: 
27 nye fjellrever i Varanger - Nyhetsmelding fra Miljødirektoratet

Kontaktperson:
Arild Landa


Fjellrev. Foto Arild Landa/NINA.

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: