News

 

Flere havørner til Irland

Published on: 24. June 2009
Author: Camilla Næss

Som et ledd i det irske havørnprosjektet flys lørdag 20 unge havørner til sørvest-kysten av Irland. Prosjektet ble satt i gang etter irsk initiativ i 2007, og har som mål å gjeninnføre en levedyktig havørnbestand i Irland. Hittil har 35 ørner fått en ny start i Killarney nasjonalpark.

Flere havørner til Irland

Havørn har vært utryddet i Irland siden begynnelsen av 1900-tallet. Også i Norge har bestanden vært truet, men tok seg kraftig opp som følge av fredningen i 1968. I dag har vi Vest-Europas største hekkebestand av havørn.

Selve innsamlingen foregår i ulike deler av Trøndelag, fra reirkull med to eller flere unger. Det er en tidkrevende oppgave å lokalisere mulige reirlokaliteter, og det hadde ikke vært mulig å gjennomføre prosjektet uten god hjelp fra frivillig lokalbefolkning i området.

I forkant av flyturen blir fuglene undersøkt av veterinær og ringmerket. Vel fremme i nasjonalparken holdes de i karantene i et kunstig reir. For å begrense menneskelige kontakt blindfores de gjennom en sluse i bakveggen. Etter 40 dager åpnes buret, og ørnene flyr ut i sine nye omgivelser.  

Hittil har 35 unge havørner fått et nytt hjem, og 27 av dem lever fortsatt i beste velgående. Overlevelsen er med andre ord god, og mottakelsen i Irland har stort sett vært positiv.
Området i og rundt nasjonalparken anses velegnet for havørn, med trær og klipper for hekking, og byttedyr i form av fisk, sjøfugl, ender, gjess, kaniner og ulike kadavre. Om prosjektet lykkes i å gjeninnføre en levedyktig bestand blir likevel først klart når fuglene når hekkealder, vanligvis 6 år gamle.

Prosjektet er et samarbeid mellom irske myndigheter, Golden Eagle Trust i Irland, Norsk ornitologisk forening (NOF) og NINA. Innsamlingstillatelser er gitt av Direktoratet for naturforvaltning. Et parallelt prosjekt foregår i Skottland, der NOF gjeninnfører havørn fra Møre og Romsdal.

 

Kontaktpersoner i NINA: Duncan Halley og Torgeir Nygård

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: