News

NINA news

Forskere teller reir for å ta temperaturen på influensaen

Published on: 28. July 2023
Author: Jørn J. Fremstad

NINA-forskere organiserer telling av krykkjereir i kolonier langs kysten av Troms og Finnmark. Resultatene skal brukes til å måle hvordan fugleinfluensaen påvirker bestanden av den truede måkearten.

Forskere teller reir for å ta temperaturen på influensaen
Oversiktsbilde av krykkjekolonien på Ekkerøy i Finnmark. Bildet skal brukes til å kartlegge hvor mange reir krykkja har brukt i årets hekkesesong, for så å sammenligne resultatene med foregående år og de neste årene. Foto: Knut-Sverre Horn

Fugleinfluensaen herjer langs norskekysten, og særlig har den dødelige sykdommen gått ut over krykkja i Finnmark. Mer enn 12 000 døde krykkjer er samlet inn og registrert bare i Øst-Finnmark. Forskere i Norsk institutt for naturforskning (NINA) ønsker å finne ut hvilken effekt fugleinfluensaen har på bestandene, og det å telle reir i koloniene kan gi nyttig informasjon.

Sammenligner bilder mellom år

– Vi tar bilder i fuglekolonier for å se hvor mange reir som har vært i bruk under årets hekking. Når vi teller igjen neste år, ser vi endringen i antall okkuperte reir og dermed hvordan bestanden er blitt berørt av fugleinfluensaen, forteller NINA-forsker Tone Kristin Reiertsen.

Resultatene vil også bli sammenlignet med tidligere tellinger i de samme krykkjekoloniene. I områder som betegnes som nøkkellokaliteter gjennomføres tellinger årlig i regi av overvåkingsprogrammet SEAPOP.  I kolonier ut over disse er det lite materiale å sammenligne med de siste ti årene, og derfor er det nyttig å få kartlagt situasjonen nå.

I år startet krykkjene å legge egg i månedsskiftet april-mai, mens de første tilfellene av fugleinfluensa hos krykkje ble registrert nesten to måneder seinere. Krykkjene var altså lenge i koloniene før sykdommen slo ut.

Kan bli kategorisert som kritisk truet

– Utbruddet av fugleinfluensa er noe vi tar svært alvorlig, og vi trenger mest mulig data for å kartlegge situasjonen. Krykkja som art er allerede kategorisert som sterkt truet, men etter sommerens massedød er det sannsynlig at den kan havne i kategorien kritisk truet, sier Reiertsen.

En svært høy andel av bestanden er allerede døde, og det vil nok vises i antallet som går til hekking de neste årene. I nøkkellokalitetene overvåkes også overlevelse hos voksne ved å lese av ringer på merkede fugler. Det forventes at den store dødeligheten også gjenspeiles i dette arbeidet, selv om koloniene rammes ulikt.

Får hjelp av lokale aktører og SNO

Nylig organiserte NINA, ved hjelp av lokale aktører og Miljødirektoratets feltapparat Statens naturoppsyn (SNO), tellinger i krykkjekolonien på Ekkerøy utenfor Vadsø i Finnmark for å dokumentere situasjonen der. Det ble tatt oversiktsbilder av kolonien, og i tillegg mer detaljerte bilder av reirene. Ved å sammenstille disse, får forskerne en oversikt over antall reir som er brukt, og dermed hvor mange par krykkjer som gikk til hekking i 2023.

Lignende kartlegginger blir nå gjort i et titalls kolonier langs kysten av Troms og Finnmark. Dette kommer i tillegg til registreringene av døde fugler i regi av de aktuelle kommunene, statsforvalterne og Mattilsynet.

Les mer hos Miljødirektoratet: Overvåker krykkjene i Øst-Finnmark

Kontakt:

Geir Helge Rødli Systad

Tone Kristin Reiertsen

Lenker:

www.seapop.no

Fugleinfluensa | Mattilsynet

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: