News

 

Fra skytefelt til verneområde

Published on: 17. February 2015
Author: Anne Olga Syverhuset

NINA har oppdatert kunnskapen om naturtyper, flora og sårbart fugleliv i Hjerkinn skytefelt. Dette danner grunnlag for utarbeidelse av verneplan før området skal bli vernet.

Fra skytefelt til verneområde
Fjellet Skredahøin med rasmarker og nedenforliggende rikmyrer. Foto: Per Arild Aarrestad / NINA.

-    Det som er spesielt er at det er et område som har vært skytefelt, og som skal restaureres før det vernes, sier NINA-forsker Dagmar Hagen. Hun forklarer at kartleggingen ellers er en del av en normal verneplanprosess.

Området har lenge vært kjent som et verdifullt område for fjellplanter. I 2014 utførte NINA en supplerende kartlegging av planter og naturtyper i deler av området på oppdrag fra Fylkesmannen i Oppland. Gjennom flere år har NINA også undersøkt sårbare forekomster av fugler på oppdrag for Forsvarsbygg i forbindelse med rydding av skytefeltet.

-    Dette hadde to formål, å kartlegge sårbare fugleterritorier og reir som man burde ta hensyn til ved sommerens rydding og anleggsaktiviteter, og undersøke hvordan hensynene hadde ivaretatt fuglene, forteller NINA-forsker Ole Reitan.

 

Artsrik vegetasjon

Kartleggingen viser at området er svært rikt på karplanter. Hele 358 arter er registrert i utredningsområdet. Flere av disse er sjeldne.

-    Det er flere fjellarter med en spesiell utbredelse som vokser her, slik som høgfjellsklokke forklarer Per Arild Aarrestad. Han er en av NINA-forskerne som har utført kartleggingen.

Høgfjellsklokke er en såkalt bisentrisk art. Det vil si at den har to adskilte utbredelsessentre i den norske fjellkjeden, ett i Sør-Norge og ett i Nord-Norge.

I området er det også et høyt antall kalkkrevende arter, og forskerne har registrert 18 rødlistede karplanter. 33 lokaliteter blir regnet som spesielt verdifulle med tanke på naturmangfold.

(teksten fortsetter under bildet)
Høgfjellsklokke. Foto.
Flere av planteartene som vokser i området har en spesiell utbredelse. En av disse er høgfjellsklokke, som har to adskilte utbredelsessentre i den norske fjellkjeden, ett i Sør-Norge og ett i Nord-Norge. Foto: Campanula uniflora av Kim Hansen. Lisensiert CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

 

Flere rødlistede fugler

Til å være et fjellområde, er fuglefaunaen rik. Forskerne har hatt fokus på sårbare fuglearter i kartleggingen, og har registrert minst 10 arter som er på den norske rødlista fra 2010. Det har blant annet vært fokus på sårbare rovfugler. Flere lokaliteter er særlig viktige for sårbare fugler i området.


Myrhauken er vurdert som sårbar i den norske rødlista. Den er en av artene kartleggingen har hatt spesiell fokus på. Foto: Jan Ove Gjershaug / NINA.

 

Fjerning av vegene har positiv effekt på både kort og lang sikt

I tillegg til kartleggingen har forskerne også gjort en vurdering av hvordan fjerning av gjenstående veger kan påvirke vegetasjon og fugleliv i området. Fjerning av veger inngår som en sentral del av restaureringsarbeidet av skytefeltet, og vil alene utgjøre omtrent 450 dekar tilbakeført fjellvegetasjon.

Utredningen viser at i tillegg til at fjerning av veger har en umiddelbar estetisk effekt på landskapet, har det en langsiktig økologisk effekt fordi det vil gjenopprette et naturlig dreneringsmønster der vegen krysser myrterreng og bidra til mer naturlige plantesamfunn. Det vil sannsynligvis også føre til mindre forstyrrelser fra turister, noe som vil være positivt for fuglelivet.

Kontaktperson:

Ole Reitan

Per Arild Aarrestad

Les mer:

NINA Rapport 1088: Verneplan for Hjerkinn skytefelt – kunnskapsstatus for naturtyper, flora og fugleliv

Fylkesmannen i Oppland - Verneplanprosess for Hjerkinn skytefelt (nettsider)

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: