Undersøkelsen ser på effekten oljeutslippet fra skipet hadde på friluftslivet sommeren 2010, omtrent ett år etter ulykken.
Ser på langsiktige effekter
Kyststrekningen i Kragerø, Bamble og Skien er et svært populært friluftsområde, og bruken er variert og mangfoldig. Rett etter at lasteskipet Full City gikk på grunn og lekket ut 300 tonn råolje utenfor Langesund i Telemark i juli i 2009, stoppet imidlertid mye av bruken av området til friluftsliv opp. Dette viste en tidligere NINA-rapport som dokumenterte oljeforurensingens kortsiktige effekter på friluftslivet.
Den nye rapporten fra NINA tar for seg de mer langsiktige effektene oljeutslippet har hatt på friluftslivet på kyststrekningen. Rapporten baserer seg på spørreundersøkelser og intervjuer blant fastboende, hyttefolk og dagsbesøkende i området, utført sommeren 2010.
Oljesøl svekker friluftslivsopplevelsen
– Bare et lite mindretall av de fastboende og hyttefolkene som ble spurt mente de ikke har kunnet utøve friluftslivsaktiviteter sommeren 2010 på samme måte som tidligere, forteller Margrethe Skår, samfunnsforsker ved NINA. – Selv om dette bare dreier seg om cirka 10 prosent, er det ikke desto mindre en effekt av oljeforurensingen, påpeker hun.
Samtidig synes verdien av selve friluftslivsopplevelsen å ha blitt svekket for flere.
– Det er blant annet observasjoner av oljerester og tanken på at steder har vært forurenset av olje, som har svekket opplevelsen for mange, sier Skår.
I undersøkelsene svarte 63 prosent av hyttefolket og 48 prosent av de fastboende at de har sett olje en eller flere ganger i løpet av sommeren 2010. 10 prosent av de dagsbesøkende opplyste at de observerte oljerester den dagen de ble intervjuet på strekningen Nevlunghavn-Mølen. I alle tre gruppene var det rundt 40 prosent som oppga at de reagerte svært negativt på observasjoner av oljerester.
Blant fastboende og hyttefolk har cirka 50 prosent svart at de har vært bekymret for at det skulle være olje under sanden, blant steiner og i viker.
Frykter skadelige helsevirkninger
– Også bekymringen for de helsemessige konsekvensene av oljeforurensningen bidrar til å legge en demper på opplevelsesverdien av å drive med friluftsliv, sier Skår.
Blant fastboende og hyttefolk har 30 prosent sagt at de har vært urolige for skadelige helsevirkninger av oljeutslippet.
Selv om flertallet av hyttefolket og de fastboende opplyste at de har brukt den aktuelle kyststrekningen til friluftsliv omtrent på samme måte som de foregående årene, oppgav likevel 28 prosent av de fastboende og 17 prosent av hyttefolkene at de hadde brukt kysten mindre eller betydelig mindre til friluftsliv sommeren 2010 sammenlignet med foregående år. Flertallet begrunnet dette først og fremst med dårlig vær og faktorer som ikke hadde med oljesøl å gjøre. Likevel mente 10 prosent at de reduserte friluftslivsaktiviteten sin i sommer på grunn av Full City havariet og påfølgende oljeforurensning.