News

Fugleforskningen i Smøla vindpark gir resultater

Published on: 4. December 2009
Author: Camilla Næss

Mange forskere, fugler og vindturbiner på Smøla begynner å gi resultater. – I sommer konstaterte vi aktivitet i 61 havørnterritorier på hovedøya og tilgrensende småøyer, sier doktorgradsstipendiat Espen Lie Dahl.

Fugleforskningen i Smøla vindpark gir resultater

I disse territoriene ble det registrert totalt 27 reirunger, det nest høyeste som noen gang er registrert på Smøla. – For å undersøke atferdsforskjeller hos havørn i forhold til avstand til vindturbiner har vi registrert havørnenes flygeaktiviteter både i og utenfor vindparken, sier Dahl. Resultatene indikerer at havørner på Smøla ikke reagerer atferdsmessig på vindturbinene. Mangelen på reaksjon er en del av forklaringen på hvorfor havørn er utsatt for å kollidere med vindturbiner.

Antall havørnterritorier med registrert territoriell aktivitet på Smøla i perioden 1996 til 2009-12-04.
   










Tetthet av okkuperte havørnterritorier på Smøla i 2008 og 2009. Mørkere farge betyr høyere tetthet.

I 2009 ble det funnet 7 døde havørn, 10 ryper, 5 kråker, 3 enkeltbekkasiner og ett individ av hhv. furukorsnebb, steinskvett, krikkand og stokkand i de systematiske søkene ved vindturbinene.

- Vi begynner å se resultater nå, sier prosjektleder Kjetil Bevanger som er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Årets feltsesong var den tredje og nest siste i den ordinære datainnsamlingen. – Prosjektet har samlet mye og god data, og jeg er overbevist om at vårt arbeid vil bli svært viktig både for vindparken på Smøla og for planlegging og forvaltning av fremtidige anlegg andre steder langs kysten, sier Bevanger.



Et sentralt verktøy i arbeidet er en mobil fugleradar. Sammen med forskere fra SINTEF utvikles radaren og programvare for å avsløre fuglenes atferd i relasjon til vindturbinene. I tillegg benytter prosjektet bl.a. DNA-analyse, GPS-merking av fugl, deteksjonskameraer, røntgenfotografering og modellfly.

Kontaktperson i NINA: Kjetil Bevanger

Her kan du lese mer:
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: