Denne svenskfødte fjellreven er far til et av årets valpekull i Vårstigdalen, Oppdal. Sjarmøren er født i Svaletjakke i 2011, og har siden krysset grensa og bidratt til yngling på norsk side. Foto © Ingolf Røtvei
Det er så langt i år registrert oppsiktsvekkende mange fjellrevkull i områdene rundt Snøhetta, Dovre og Knutshø. Etter flere års fravær, yngler fjellreven igjen i Nord-Trøndelag, i Blåfjella og Hestkjølen.
Foreløpig er det registrert kun ett kull i Nordland og ingen lenger nord på fastlandet.
Hold deg løpende oppdatert på overvåkinga her.
Oppgangsår for fjellreven i sør
Ifølge NINA-forsker Nina Eide er 2013 helt klart et oppgangsår for fjellreven i Norge.
– Så langt i år er det registrert 22 kull i Norge mot 1 kull i fjor. De fleste kullene er registrert ved Snøhetta, Dovre og Knutshø, samt 3 i Nord Trøndelag. Forklaringen er trolig at det i år er relativt mange smågnagere i disse fjellområdene. Dette ser vi blant annet ut fra mye hekking av rovfugl, forteller hun.
Eide beskriver bestandene i disse områdene som solide, med mange individer, og som derfor kan respondere på en oppgang i gnagerbestandene.
– Smågnagere alene kan imidlertid ikke forklare denne formidable økningen. Vi tror det er kombinasjonen av støtteforing vinterstid og en begynnende oppgang i smågnagerbestanden som har lagt forholdene til rette for fjellrevyngling i år. Det viser at det langsiktige arbeidet som gjøres for å ta vare på fjellreven virker.
Tredobling av fjellrevbestanden
Den norske fjellrevbestanden blir i dag hovedsakelig overvåket ved å kontrollere kjente fjellrevhi på sommertid. Fjellreven benytter ofte det samme hiet og et hi kan til sammen ha vært brukt i flere hundre år. På denne måten kan man følge bestandens utvikling over tid.
Man regner i dag med at det finnes cirka 300 voksne fjellrev i Skandinavia (Norge, Sverige og Finland), hvorav minimum 140 i Norge. Det er nesten en tredobling av bestanden i forhold til for 10 år siden. Arten er karakterisert som kritisk truet, og den er sannsynligvis det mest utryddningstruede pattedyret vi har i Norge i dag.
Overvåkingen i felt blir utført på oppdrag fra Miljødirektoratet. Statens naturoppsyn (SNO) utfører arbeidet i felt.
Kontaktperson i NINA: Nina E. Eide