News

 

Gir deg Norges første humlehefte

Published on: 25. June 2012
Author: Jan Arne Stokmo

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har laget et hefte som skal gjøre det lettere å kjenne igjen humlearter i norsk natur.

Gir deg Norges første humlehefte

– Dette heftet gir en kort oppsummering av de viktigste kjennetegnene og utbredelsen til alle de norske humleartene, og for første gang presenteres gode foto av alle arter, inkludert sentrale kjønnskarakterer, forklarer Arnstein Staverløkk i NINA.

Spesielt ansvar

Heftet er ikke ment å være et fullstendig oppslagsverk over alle humler i Norge, men skal heller være en enkel oversikt som er praktisk og lett å bruke i hverdagen.

Norge har i dag et rikt mangfold av humler og hele 34 av verdens cirka 250 arter er påvist hos oss. Artene lever over hele landet, fra kyst til høyfjell, og de pelspelskledde og varmblodige insektene er tilpasset et liv i nordlige strøk. Vi har derfor et spesielt ansvar for å ta vare på artene, ifølge Staverløkk.

Kunnskap er viktig

– Vi har sett økende fokus på humler både i Norge og internasjonalt de siste årene. Humlene har en svært viktig rolle som bestøvere av nytteplanter. Samtidig viser nyere studier at bier og humler går tilbake som følge av negativ påvirkning i deres leveområder. Økt kunnskap og bevissthet er en viktig drivkraft for å bremse denne utviklingen, forteller han.

Det økte fokuset på humler øker behovet for sikkert å kunne fastslå hvilken humleart man observerer.

– Noen humler er enkle å artsbestemme, mens andre er svært vanskelige. Her håper vi at humleheftet kan være til hjelp, avslutter Staverløkk.

Humleheftet kan hentes i resepsjonen hos NINA i Trondheim eller bestilles så lenge lageret rekker og koster 100 kroner. Heftet er utviklet med bistand fra Direktoratet for naturforvaltning og Artsdatabanken.

Da gjenstår det bare å ønske god humlejakt!

Kontaktpersoner i NINA:
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: