News

 

Godt hekkeår for snøuglene i nord

Published on: 18. September 2015
Author: Frid Kvalpskarmo Hansen

Mye smågnagere førte til at mange snøuglepar gikk til hekking i år. Noen steder gikk det imidlertid galt da smågnagerbestanden brøt sammen i løpet av sommeren.

Godt hekkeår for snøuglene i nord
Hodeportrett av voksen snøuglehunn tatt i forbindelse med fangst og påmontering av satellittsender i 2015. Foto © Karl-Otto Jacobsen

Det norske snøugleprosjektet ble startet i 2005 som et samarbeid mellom Norsk institutt for naturforskning (NINA), Agder naturmuseum og botaniske hage (ANM) og Norsk Ornitologisk Forening (NOF). Hovedformålet var å få mer kunnskap om bestandsforhold og vandringsmønster hos denne arktiske nomaden, som var blitt mer sjelden å se i Norge de siste ti-årene.

Smågnagere er essensielle for hekkingen

Lemen og andre smågnagere i høyfjellet utgjør hovednæringen for snøuglene i hekkesesongen, og høye tettheter av disse små gnagerne er nødvendig for at snøuglene skal velge å gå til hekking i et bestemt fjellområde. Forekomsten av smågnagere har sykliske svingninger, og hekkefunn av snøugler innenfor en region følger disse svingningene som gjerne går i 4-årssykluser (med variasjon 3-5 år). Fravær av slike gnagertoppår i lange perioder siden midten av 1980-tallet har vært medvirkende til fravær av uglene. Nå kan imidlertid mye tyde på at disse syklusene har blitt regelmessige igjen. Siden prosjektet startet i 2005 har vi dokumentert snøuglehekkinger i Norge i 2007 og 2011, med 2011 som det beste året siden 1978.

Året 2015 viste seg å bli et nytt godt smågnagerår i store deler av Nord-Fennoskandia – det vil si de nordlige delene av Norge, Sverige og Finland. Observasjoner av snøugler på vårvinteren gjorde at snøugleprosjektet i begynnelsen av mai gikk ut med oppfordring om å melde inn observasjoner. Vi fikk inn mange meldinger om observasjoner fra store deler av Nord-Norge, og på bakgrunn av disse har vi kartlagt forekomsten av snøugler i hele denne regionen. Prosjektet har til nå oversikt over 23 snøugle¬hekkinger eller hekkeforsøk i Finnmark, Troms og nordlige Nordland, fordelt på 8 kommuner. Det er imidlertid sannsynlig at flere par har hekket, etter som vi også har registrert noen par hvor vi ikke har lyktes med å lokalisere selve reiret.

Snøuglehunn slippes etter å ha fått påmontert satellittsender på ryggen. Foto © Karl-Otto Jacobsen.Snøuglehunn slippes etter å ha fått påmontert satellittsender på ryggen. Foto © Karl-Otto Jacobsen.

Varierende hekkesuksess

Snøugleparenes hekkesuksess har imidlertid vært varierende. Smågnager¬bestanden brøt sammen i løpet av sommeren i noen av hekkeområdene, så en del par mislyktes med hekkingen. I tillegg til kartleggingen i Norge, er det i løpet av sommeren dokumentert 23 hekkinger eller hekkeforsøk i Sverige og ti i Finland. Det vil i praksis si at det samlede antallet av hekkende snøuglepar som er bekreftet i Fennoskandia hittil i år er 56. Dette er på samme nivå som ved forrige smågnagertoppår i 2011, men da var hovedtyngden av hekkingene i Norge. Under feltarbeidet i Norge har det blitt fanget sju voksne snøuglehunner som har fått påmontert satellitt¬sendere. Disse vil gi verdifull informasjon om snøuglenes vandringsmønster i de kommende årene.

Snøugla er en karismatisk fugleart og på grunn av dette, sin uforutsigbare opptreden og sin nåværende status som truet, har den nå stor fokus både i inn- og utland. I tillegg til å koordinere det Fennoskandiske samarbeidet på snøugle har Det norske snøugleprosjektet en ledende rolle i ISOWG (International Snowy Owl Working Group) som setter rammene for det internasjonale bevaringsarbeidet for snøugle. Dette arbeidet gjennomføres gjennom det norsk-russiske miljøsamarbeidet. Arbeidet vi gjennomfører i Norge har blitt støttet økonomisk av Fylkesmannens miljøavdelinger i Finnmark, Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Oppland, Telemark, Buskerud og Hordaland, gjennom Viltfondet, NOFs snøuglefond og særlig Miljødirektoratet.

Hvis noen har sett snøugle i sommer, eller har opplysninger om funn av reir eller unger, er snøugleprosjektet svært interessert i å få tilbakemeldinger om dette.

Kontaktperson: Karl-Otto Jacobsen. E-post: koj@nina.no, tlf: 99638430/77750410

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: