- Havbruksnæringa vil ha nytte av å studere måten kunnskapsleverandører og kraftbransjen har samarbeidet på, sier adm. dir. Norunn S. Myklebust i et innlegg i Adressa.
Innlegg i Aresseavisen lørdag 24. mars 2012
Norunn Sæther Myklebust , Administrerende direktør i NINA, Norsk institutt for naturforskning :
Med 20 års yrkeserfaring fra miljøforvaltning og naturforskning, gjør jeg meg tanker om hvilke muligheter som ligger i at vi av lærer av hverandre, og det som noen har gjort før oss.
På åtti-nittitallet hadde både miljøforvaltning og naturforskerne eviglange diskusjoner med Statkraft om miljøeffekter av vassdragsreguleringer og omfanget av tiltak for å bøte på miljøskader. Utallige brev ble skrevet og sendt mellom aktørene. Samarbeidsklimaet var anstrengt, og jeg opplevde at Statkraft så på krav om miljøtiltak og naturforskning som bryderi og en klamp om foten. Det var på åtti-nittitallet.
Endringene kom gradvis. Statkraft rustet opp sin miljøinnsats og vi opplevde markante endringer i holdninger og handling. Mange av de andre kraftprodusentene kom etter. Møtene ble flere, brevene ble færre og arbeidet ble etter hvert preget av dialog og samarbeid. «Mer kraft og mer laks» ble utvikla som fagprofil på flere av prosjektene våre i NINA, og kampen om å vinne debatten ble erstattet av ønsket om å spille hverandre gode.
I 2009 ble CEDREN etablert. «Centre for Environmental Design of Renewable Energy» – et forskningssenter med SINTEF, NINA og NTNU som sentrale utøvere, og med finansiering fra forskningsrådet og energibransjen. Miljøutfordringene til kraftbransjen forsvinner ikke ved å etablere et senter – men du verden så mye enklere det er å finne de gode løsningene når biologer, samfunnsforskere og teknologer jobber sammen med bransjen for å finne de beste løsningene. På denne måten kan vi bidra til at veksten innen fornybar energi skjer på den mest miljøvennlige måten.
Havbruksnæringa er ei viktig næring for Norge, med store ambisjoner for framtida. Havbruksnæringa vil ha nytte av å studere måten kunnskapsleverandører og kraftbransjen har samarbeidet på. Målet om “mer laks og mer kraft” gjelder fortsatt, og vekst i fornybar energi skal skje på en miljøvennlig måte. Samarbeidet med kraftbransjen har også utviklet NINA som forskningsinstitutt og kunnskapsleverandør. Erfaringen vår er at både kunnskap og samarbeid må til for å finne de riktige miljøløsningene for næringslivet.