News

NINA news

Her er årets første fjellrevkull

Published on: 11. July 2024
Author: Jørn J. Fremstad

Årets første kull med fjellrevvalper er registrert på Saltfjellet. Du kan følge registreringen av valpekull rundt i landet fortløpende på NINA sine nettsider.

Her er årets første fjellrevkull
Disse krabatene er fotografert på en fôrautomat på Saltfjellet. Det er det første fjellrevkullet registrert i år. Foto: Viltkamera NINA

Fjellrevvalpene har begynt å komme ut av hiet flere steder. De første observasjonene ble gjort på Saltfjellet, og per 11. juli var det registrert 7 kull med totalt 29 valper i Norge.

– Nå er naturoppsynet i full gang med å registrere valpekull. Til tross for at fjellreven får støttefôring, er den fortsatt delvis avhengig av smågnagere. Ut fra det vi har sett av smågnagere i år, forventer vi mest aktivitet sør for Polarsirkelen. Men det er for tidlig å si noe sikkert, forteller seniorforsker Nina E. Eide i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Rekordår i 2022

I fjor ble det dokumentert 39 fjellrevkull i Norge, med totalt 189 valper. Det var en nedgang fra rekordåret 2022, da det ble dokumentert hele 354 valper fordelt på 72 kull.

Overvåkingsprogrammet for fjellrev følger utviklingen i fjellrevbestandene. Overvåkingen foregår i hovedsak ved å kontrollere kjente hi på sommeren, for å påvise eventuelle valpekull. Hvis du ferdes i fjellet og ser fjellrev, kan du melde fra til regionalt fagansvarlig fjellrev i Statens naturoppsyn (SNO).

Nyt fjellreven på avstand

– Kos deg med opplevelsen på avstand. Fjellreven er nysgjerrig, men den blir forstyrret selv om det kanskje ikke virker sånn. Om fjellreven flykter, varsler med lyd eller forsvinner inn i hiet, er du kommet for nær, sier Eide.

Hun anbefaler å holde minst 300 meters avstand til fjellrevhi, slik reglene sier Det kan være lurt å lese igjennom Miljødirektoratets fjellrevvettregler hvis du ferdes i fjellrevens rike.

De endelige tallene for antall registrerte fjellrevkull og valper presenteres i rapporten «Fjellrev i Norge 2024» som kommer ved juletider. Registreringene i felt gjøres av Statens naturoppsyn, Fjelloppsynet og Statskog-Fjelltjenesten.  

Les mer om fjellrev på www.nina.no

Kontakt: Nina E. Eide

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: