News

 

Jerven sprer gener over hele Skandinavia

Published on: 9. April 2019
Author: Jan Arne Stokmo

Jerven har ingen tydelige barrierer i Skandinavia og kan spre genene sine over store områder. Det viser en ny studie, hvor materiale fra om lag 1 700 jerver fra hele utbredelsesområdet i Fennoskandia er undersøkt.

Jerven sprer gener over hele Skandinavia
Jerv Foto: Roy Andersen/NINA

Forskerne undersøkte likheter og ulikheter i arvematerialet (DNA) hos jerv i Norge, Sverige og Finland, og i hvilken grad det er utveksling av individer mellom ulike deler av Fennoskandia (den skandinaviske halvøy og Finland). Det ble gjort ved å benytte ulike genetiske markører, et betydelig antall prøver og omfattende statistiske analyser.

Østlige gener sør i Finland

Hovedformålet med prosjektet var å estimere flyten av østlige gener til den skandinaviske, og spesielt den nordsvenske, delen av jervebestanden. Forskerne fant en betydelig genetisk utveksling (reproduserende migranter) mellom jerv i den sentrale delen av Skandinavia og den nordlige delen av Fennoskandia (Troms og Finnmark, Finsk Lappland og den nordligste delen av Norrbotten i Sverige).

– Jerven sør i Finland framstår mer isolert og har en egen genetisk signatur. Vi ser spor etter den også i Nord-Finland, spesielt nær riksgrensen mot Russland, sier forsker Oddmund Kleven i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Gener og geografi henger sammen

– Dette er en østlig genetisk variant, som trolig også er representativ for jervebestanden i vestlige deler av Russland. Innvandringen fra øst ser ut til å ha vært begrenset frem til nå, men det er et betydelig potensial for flyt av østlige gener inn til den nord-svenske og nord-norske delen av jervebestanden. Det ser vi på den relativt frie flyten av gener over store deler av Fennoskandia, og det faktum at vi finner den østlige varianten også i Nord-Finland, forklarer Kleven.

Analysene viser også at det er en viss genetisk ulikhet innad i den skandinaviske bestanden. Forskjellene blir gradvis større, etter hvert som den geografiske avstanden øker.

– Et slikt mønster er svært vanlig i bestander som er sammenhengende over store områder. Det gjelder også arter med meget stor kapasitet til å vandre, slik som jerven, avslutter Kleven.

Prosjektet ble gjennomført på oppdrag fra Naturvårdsverket. Hensikten var å skaffe data for å kunne vurdere status for bestanden av jerv i Sverige.

Les hele rapporten her.

Kontaktpersoner:

Oddmund Kleven, forsker i NINA

Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: