News

 

Kraftsamling for villrein i Setesdalsheiene

Published on: 8. December 2011
Author: Oddmund Rønning

I en ny NINA-rapport er det utpekt seks geografiske fokusområder for den framtidige arealforvaltningen i villreinområdene i Setesdal.

Kraftsamling for villrein i Setesdalsheiene
Det er foreslått seks geografiske fokusområder som er kritisk viktige for villreinens tilgang til nødvendige oppholdsområder. Foto Olav Strand

Arbeidet presenteres på et seminar i Kristiansand torsdag.

- Jeg tror vi har satt rekord i antall medvirkende i dette arbeidet. Over 30 parter har deltatt. Bredden i brukermedvirkningen har vært avgjørende for de prioriteringene som løftes fram i rapporten, sier Olav Strand, forsker i Norsk institutt for naturforskning og prosjektleder for arbeidet.

- Sammenlignet med de øvrige villreinområdene så særpreges begge områdene i Setesdal av begrenset tilgang til vinterbeiter og høgtliggende områder som kan benyttes om sommeren. Å sikre villreinens tilgang til slike områder bør ha størst prioritet i forvaltningen, sier Strand.

 
De seks fokusområdene som er utpekt er 1. Overgang til Hardangervidda; 2. Hovdenområdet og overgang til Setesdal Austhei; 3. Steinbuskaret og regulerte områder i tilknytning til Blåsjø og en mulig barriere mellom nord- og sørområdet i SR; 4. Brokke Suleskar vegen; 5. Bjørnevatnområdet; og 6. Skogområdene i Sør. Områdene er kritisk viktige i forhold til at reinsdyra skal ha en tilnærma normal arealbruk og tilgang til viktige oppholdsområder. 

 

Villreinens arealbruk i Setesdal Ryfylke (SR) og Setesdal Austhei (SA) har vært studert i fem år fra 2006 til 2010. Per Øyvind Grimsby fra Sira Kvina Kraftselskap har ledet styringsgruppa som i tillegg har hatt medlemmer fra Bykle kommune, Tokke kommune, Hjelmeland kommune, Sirdal kommune, Aust-Agder Fylkeskommune, Fylkesmannen i Vest-Agder, Statskog Sør-Norge, Statens Vegvesen, Otteråens Brugseierforening, Villreinnemnda for Setesdalsområdet, Stavanger Turistforening, SR Villreinlag og Setesdal Vesthei Ryfylkeheiane Landskapsvernområde. NINA har utført forskningen som oppsummeres i NINA Rapport 694.



Mer om arbeidet:

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: