News

 

Landsdekkende fugleovervåking endelig på plass

Published on: 9. April 2014
Author: Camilla Næss

De første resultatene fra det landsdekkende nettverket for overvåking av fugl i Norge viser betydelige bestandsendringer for en rekke av våre fuglearter. 

Landsdekkende fugleovervåking endelig på plass
Storspoven er et kjent og kjært vårtegn. Den landsdekkende overvåkingen viser at arten er tilbakegang i hele landet. Foto © Per Jordhøy/NINA

Omfattende overvåkingsnettverk 

Norges fuglefauna er i endring. Fra år til år skjer det endringer i faunaens sammensetning, og over en tidsperiode blir noen arter vanligere, mens det blir stadig færre av andre arter. Endringer i fuglefaunaen forteller gjerne også noe om endringer for biologisk mangfold i vår natur. Likevel har Norge helt til nå manglet en god overvåking for fugler som har tilhold i landmiljøet.

– Vi er svært glade for å ha fått på plass et landsdekkende nettverk for overvåking av fugl. Det er viktig både for økologisk forskning og for forvaltning av norsk natur, og gjør at vi nå kan følge med i bestandsvariasjoner for mange av våre hekkefugler, sier John Atle Kålås fra Norsk institutt for naturforskning. 

Overvåkingsnettverket for fugl (TOV-E) består av et stort antall ruter fordelt over hele landet. Hver vår telles det fugl i disse rutene. 

- Over 300 lokale ornitologer har deltatt i arbeidet med datainnsamlingen. Uten deres kompetanse og innsats hadde vi ikke hatt den kunnskapen som nå er presentert, sier Kålås.

Tellingene gir informasjon om bestandsvariasjoner for et stort utvalg av vanlig forekommende arter knyttet til kulturlandskapet, skog, fjell og myr og våtmark. Totalt omfatter dette ca. 55 spurvefuglarter, 12 vadefuglarter, 4 hønsefuglarter samt et titalls øvrige arter.

 

Mindre fugl i jordbrukslandskapet og i fjellet

- For den siste 10-15 års periode har vi registrert klar bestandsnedgang for hele 1/3 av de undersøkte artene, mens vi har registrert økning for bare fire arter. At det er nedgang for en såpass stor andel av artene her hos oss er overraskende, men det samsvarer i stor grad med endringer vist i andre deler av Europa, sier Kålås.

I følge Kålås er det slett ikke uvanlig at antallet fugler svinger fra år til år. Men i noen naturtyper er endringene vi nå ser såpass tydelige at det trolig er snakk om mer langsiktige endringer. Dette gjelder særlig den bestandsnedgang som er registrert for arter knyttet til jordbrukslandskapet og for arter knyttet til fjell og fjellnære områder. 

– Våre hekkefugler påvirkes ikke bare av forholdene her hos oss, men også av forhold under høst- og vårtrekket og i overvintringsområder. Det er også ofte flere årsaker som virker samtidig så det er krevende å identifisere årsaker til nedgang i bestander, sier Kålås. 

Når det gjelder de endringene en ser i jordbrukslandskapet er nok endringer i driftsformer i slike områder en medvirkende årsak. For artene i fjellet er årsaken trolig mer sammensatt, men klimatiske forhold ser ut til å være en medvirkende årsak her.

 


Endringer i jordbrukslandskapet er trolig en viktig årsak til den registrerte bestandsnedgangen for blant annet vipe. Foto © Per Jordhøy/NINA. 


Arter i nedgang
I jordbrukslandskap:

  • Vipe
  • Storspove
  • Sanglerke
  • Gulspurv

Arter i nedgang
I fjell og fjellnære områder:

  • Lirype
  • Fjellrype
  • Gjøk
  • Heipiplerke
  • Blåstrupe
  • Gråsisik
  • Bjørkefink
  • Lappspurv

Arter i økning:

  • Tornsanger
  • Munk
  • Gransanger
  • Måltrost

 

Gjøk. Foto Per Jordhøy
I Norge finner vi mesteparten av gjøken i fjellet eller fjellnære områder. Årsaken til nedgangen er usikker, men det er ting som tyder på at endringer i klima kan ha en medvirkende årsak. Foto  

© Per Jordhøy/NINA

Figuren viser tydelig bestandsnedgang for gjøk.
Gjøk går tilbake. Tilgjengelige data viser tydelig bestandsnedgang for gjøk.  Figuren viser data fra TOV-E kombinert med andre data tilbake til 1996, og indeksverdi er satt til 1,00 for år 1996. Grått felt viser usikkerhet for årlige indeksverdier angitt som standardfeil. For mer informasjon viser vi til Moksnes 2014.


Plasseringen av de ca 500 tellerutene som er etablerte for overvåking av hekkefugl i landmiljø i Norge. For at resultatene skal bli representative for de endringer som skjer er rutene tilfeldig uttrukket fra ca. 1000 kryssingspunktene i et 18 x 18 km rutenett som er lagt over Norge. Grønn farge viser lokalisering av rutene som er med i de analyser  av endringer for fuglebestander som nå presenteres (314 ruter), grå farge viser ruter som det foreløpig er for få tellinger for til at de er inkludert i analysene.


TOV-E

  • TOV-E inngår som del av Program for terrestrisk naturovervåking’ (TOV) som har som mål å gi miljøforvaltningen kunnskap om langsiktige endringer i naturen, bl.a. i forbindelse med ivaretagelse av biologisk mangfold. 
  • Norsk institutt for naturforskning har hovedansvaret for faglige opplegg, databaser og rapportering til miljøvernmyndighetene, mens Norsk ornitologisk forening har hovedansvaret for innsamling av data. For øvrig har Høgskolen i Nord-Trøndelag tilrettelagt for opplæring av feltpersonell.
  • Prosjektet ble etablert i perioden 2005 til 2010.
  • Overvåkingsnettverket for fugl (TOV-E) består av ca. 500 tilfeldig utvalgte telleruter. Målsettingen er at det skal telles fugl for minst 80 % av disse hver vår.
  • Nedgang er særlig registrert for arter knyttet til jordbrukslandskapet og for arter knyttet til fjellet og fjellnære områder, mens det er økning for noen av våre sangere.
  • TOV finansieres delvis fra Miljødirektoratet og delvis fra Klima- og miljødepartementet.
  • De første resultatene fra TOV-E er nylig publisert. For å gi antydninger om endringer litt lenger tilbake i tid er TOV-E data her kombinert med andre relevante data tilbake til 1996, i hovedsak fra Sør-Norge. 


Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: