News

NINA news

Maur og villbier får egne plakater

Published on: 9. July 2018
Author: juliet.landro

Nå kommer to nye arter i plakat-form! Den populære humleplakaten får dermed selskap av villbier og maur.

Maur og villbier får egne plakater
Arnstein Staverløkk har tatt bilder av alle maur, villbier og humlearter i Norge. Nå kan du få dem på veggen i plakatform. Foto: Juliet Landrø/NINA

Det er begge arter som har stor betydning for norsk natur, og det kan være morsomt å lære seg å kjenne igjen noen av de ulike artene i nærområdet.

Maur i Norge

Maur bearbeider jorda, og frigjør næringsstoffer for plantene. De er viktige predatorer på andre insekter og edderkopper, og kan derfor regulere skadedyr og utbruddsarter. I tillegg bidrar maur til frøspredning – mangfoldet med blåveis, hvitveis og fioler i skogbunnen kan vi faktisk takke mauren for. Nylig har NINA-forskere gitt ut boka Maur i Norge, og nå gir vi også ut plakaten med de vanligste maurartene.

Den kan lastes ned i A3-format her, hentes på NINAs kontor i Trondheim, Lillehammer, Oslo, Bergen eller Tromsø fra uke 29.

Det er også gitt ut ei ny bok om maur i Norge, den kan bestilles her.

Foto: Arnstein Staverløkk, Grafikk: Kari Sivertsen


Villbier i Norge

Villbier er både nyttige og fascinerende insekter som gjør en svært viktig jobb i naturen. De bestøver planter og sørger for frukt og bær. I Norge er det et rikt mangfold av ville bier med omtrent 170 arter. På Villbieplakaten har vi samlet et veriert utvalg av bieartene som er funnet i Norge.

Last ned villbieplakaten i A3-format her, eller hent den på en av NINAs avdelinger i Trondheim, Tromsø, Lillehammer, Oslo eller Bergen fra uke 29.

Foto: Arnstein Staverløkk, Grafikk: Kari Sivertsen


Humler i Norge - i nytt opplag

Den populære humleplakaten er også trykket i nytt opplag. humler er vakre og nyttige insekter, og i Norge finnes hele 35 av verdens 250 humlearter. Humleplakaten viser alle dronningene som er funnet i Norge.

Den kan lastes ned i A3-format her, hentes på NINAs kontor i Trondheim, Lillehammer, Oslo, Bergen eller Tromsø fra uke 29.

Det er også gitt ut bok om humler i Norge, den kan bestilles her.

Foto: Arnstein Staverløkk, Grafikk: Kari Sivertsen


Alle plakatene er gratis og kan sendes i posten mot porto.

Mål: 20x40cm.

For bestilling ta kontakt:
Telefon: 73 80 14 00 
e-post: firmapost@nina.no

Ved større opplag må pris avtales med NINA.

For spørsmål om maur, villbier og humler: 

Frode Ødegaard

Arnstein Staverløkk

Jan Ove Gjershaug

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: