News

 

Merkingen av rein og rovdyr har startet

Published on: 18. January 2012
Author: Jan Arne Stokmo

Første runde med merking av gaupe, jerv og tamrein i Nord-Trøndelag er unnagjort. Så langt har tre jerver og cirka 400 tamrein blitt påført GPS-sender.

Merkingen av rein og rovdyr har startet
Jerven J1201 ble merket i Snåsa og vandret deretter til Sverige. Foto: Ola Vedal/Scandlynx .

Forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) er godt i gang merkingen av gaupe, jerv og tamrein i Nord-Trøndelag i forbindelse med forskningsprosjektet «Midt-Norge-prosjektet på tamrein og rovvilt».

Målet med prosjektet er blant annet å tallfeste hvilken effekt gaupe og jerv har på den sørsamiske tamreindriften. Prosjektet blir utført på oppdrag fra Miljøverndepartementet (MD) og Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Merker med sendere

Så langt har cirka 400 rein blitt påmontert GPS-sender i reindriftsdistriktene Luru, Skjækerfjell, Østre-Namdal og Fosen. I tillegg er tre hannjerv påmontert GPS-sender; en i Lierne kommune og to i Snåsa kommune.

– Den første jerven ble merket 7. januar i år ved Imsdalsfjellet i Snåsa. Den var en ett år gammel hannjerv på 14 kilo (J1201). I etterkant har den vandret til Sverige og ble sist registrert ved Sösjöfjällen, forteller John Odden, som leder rovviltdelen av prosjektet.

– I tillegg ble en godt voksen hannjerv på 13 kilo (J1202) merket 8. januar i Sørli i Lierne kommune, og også denne har i etterkant vært en tur innom Jämtland. Til sist ble en ettårig hannjerv på 14 kilo merket ved Lurudalen i Snåsa kommune 9. januar, sier Odden.

I løpet av merkeperioden hadde merkemannskapene kontakt med flere jerver, men det lyktes ikke å merke flere denne gang.

Fant ingen gauper

Søket etter rovdyrene som skulle merkes ble utført i kommune Grong, Lierne, Overhalla, Verdal, Steinkjer og Snåsa. Mer enn 15 lokale feltfolk har vært ute og søkt etter jerv og gaupe i studieområdet. Lokale folk fra reindrifta og Statens naturoppsyn (SNO) bistår forskerne i arbeidet.

– Snøforholdene gjorde at det ikke ble funnet gaupe denne gang. Nye forsøk vil bli gjort utover vinteren, kan Odden fortelle.
Været er avgjørende når forskerne forsøker å fange og merke gaupe og jerv i Trøndelag.

– Merkearbeidet på rovdyrene ble avsluttet i denne omgang på grunn av dårlig vær og føre, men det kan bli gjennomført et nytt forsøk på merking etter jakta i slutten på februar og mars, forteller han.

Prosjektet vil også i samarbeid med lokale krefter sette ut seks fangstbåser til fangst av gaupe.

Godt samarbeid med reinnæringen

Som en del av prosjektet ble om lag 400 reinkalver fra distriktene Fosen, Luru, Skjækerfjell og Østre-Namdal reinbeitedistrikt veid og radiomerket i løpet av noen hektiske dager rett før jul.

– Takket være et godt samarbeid med utøverne i distriktene gikk denne jobben veldig greit. Kalvene som er utstyrt med radiosendere følges nå opp daglig for at tap skal kunne dokumenteres, forteller Torkild Tveraa, leder for reinprosjektet.

Mange positive grunneiere

Forskerne er avhengig av tillatelse fra grunneiere til landing av helikopter og kjøring med snøskuter i prosjektområdet. Mer enn 2300 grunneiere er spurt om tillatelse.

– Responsen fra grunneierne har vært overveldende positiv og vi er veldig takknemlige for dette. Rundt 85 prosent av grunneierne har gitt oss tillatelse til landing av helikopter og kjøring med snøskuter, sier Odden.

Følger rein og rovdyr samtidig

Når dyrene har blitt påmontert GPS-sendere skal forskerne se nærmere på tap av rein til gaupe og jerv fra begge sider for å forstå tapstallene i regionen. De skal også studere hvordan klima, ressurstilgang og tetthet av rovdyr virker sammen på reindriften i Nord-Trøndelag.

Prosjektet omfatter også å finne svar på hvor stort tapet av tamrein er til gaupe og jerv, og i hvilken grad rovdyrene tar dyr som ville dødd av andre årsaker, som sult eller lignende, eller om de tar rein som ellers ville overlevd. Forskerne skal i tillegg studere hvordan naturlige økologiske prosesser påvirker tapet av rein, og hvordan forvaltningsmessige avgjørelser om uttak av rovdyr spiller inn, slik som det er foreslått på Fosenhalvøya.

Under forskningen håper forskerne også å finne svar på hvor mange rovdyr det er i området og hvor mange tamrein hvert enkelt individ tar.

Organisering

Scandlynx og Det svenska järvprojektet har de siste årene i hovedsak studert samspillet mellom gaupe, jerv og tamrein i tre studieområder, i Sarek, Nord-Troms og Finnmark. Prosjektet i Nord-Trøndelag er å anse som en utvidelse av den allerede pågående aktiviteten, og all metodikk benyttet her samkjøres med Scandlynx prosjektene i andre områder.

Skjækerfjell reinbeitedistrikt, og tilgrensende områder (Østre-Namdal og Luru reinbeitedistrikt), er utpekt som kjerneområde for rovdyrstudiene i første omgang, mens Fosenhalvøya inngår i reinstudiene for å tallfeste effekten av ulike bestandsmål for gaupe og jerv på produksjon og tap i reindrifta.

Følg det videre arbeidet på Scandlynx sin feltblogg.

Du kan også følge med på hvordan dyrene forflytter seg på www.dyreposisjoner.no

Kontaktpersoner i NINA:
John Odden

Torkild Tveraa

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: