News

NINA news

Mottok pris for DNA-analyser av skit og hår

Published on: 24. May 2016
Author: Jan Arne Stokmo

Øystein Flagstad, seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA), ble i dag tildelt en pris for sitt årelange arbeid med å utvikle og bruke DNA-analyser som en alternativ metode til dyreforsøk. Innsamling og DNA-analyser av skit, hår og fjær gjør det mulig å hente inn informasjon om ville dyr uten å være i kontakt med dem.

Mottok pris for DNA-analyser av skit og hår
Øystein Flagstad er seniorforsker i NINA. Foto: Arnstein Staverløkk/NINA

Flagstad tok imot Norecopas pris til fremme for erstatning, reduksjon og forbedring av dyreforsøk under et seminar på Adamstua i Oslo. Prisen ble i år delt ut for sjette gang og landbrukspolitiske talsmann for FrP og medlem av Næringskomitéen, Morten Ørsal Johansen, stod for utdelingen.

Berømmes for årelang innsats

I pressemeldingen fra Norecopa heter det at:

“Prisen gikk til seniorforsker Øystein Flagstad som har arbeidet i en årrekke med å utvikle og bruke alternative metoder til merking av ville dyr for å overvåke dyrepopulasjoner. Metodene går ut på å benytte DNA-analyser av materialet som dyrene legger igjen i naturen: avføring, hår og fjær. Teknikkene er så følsomme og spesifikke at enkeltdyr kan overvåkes på denne måten. Øystein Flagstad har arbeidet med en lang rekke dyrearter i Norge og utlandet, bl.a. jerv, ulv, fjellrev, elefanter og snøleopard. Hans arbeid har dermed hatt store konsekvenser for dyrevelferden internasjonalt.”

Gir viktig informasjon

DNA-profilene som genereres fra det innsamlede materialet representerer en unik ID-kode som kan tilbakeføres til et bestemt individ i den eller de bestander som undersøkes. Dette gir mulighet til en form for fangst og gjenfangst av de samme individene over tid, som så kan brukes til å undersøke en rekke problemstillinger som bestandsstørrelse og bestandsdynamikk, områdebruk, yngle- eller hekkesuksess, vandringsmønster, innavlsproblematikk og genetisk utveksling mellom bestander.

Siden denne formen for individbestemmelse gir mulighet til å studere dyrepopulasjoner uten å måtte fange enkeltindivider (for radiomerking) eller endog observere dem, har metoden fått enormt gjennomslag innenfor bevaringsbiologien og forvaltning av sårbare eller truede arter.

I forskerfronten internasjonalt

Flagstad har ligget i forskningsfronten på dette feltet, nasjonalt så vel som internasjonalt. Som hovedfagsstudent på 1990-tallet arbeidet han med populasjonsgenetikk hos en kritisk truet underart av kuantilope i Etiopia. Gjennom dette arbeidet ble Flagstad den aller første som publiserte isolering av DNA fra ekskrementer av en drøvtygger. Senere, som del av sitt doktorgradsarbeide, var han sentral i utviklingen av DNA-basert metodikk til bruk i overvåking av de skandinaviske rovdyrene. De siste ti årene har Flagstad arbeidet på NINA der han har ledet arbeidet med DNA-analyser knyttet til de store overvåkingsprogrammene på ulv og jerv og den kritisk truede fjellreven. Flagstad har også vært ansvarlig for bruk av fjær til DNA-basert kartlegging av havørnbestanden på Smøla knyttet til vindkraftprosjektet på øya.

Stolt over pris

Anvendelse og utvikling av DNA-analyser som metode et viktig satsingsområde i NINA.

– Dyrenes velferd har alltid høyeste prioritet i NINAs forskning. Vi er derfor stolte når en av våre ansatte høster ros og pris i den anledning. DNA-analyser som metode har vist seg å gi viktige svar om dyrene, uten at vi trenger å være i direkte kontakt med dem, sier Norunn S. Myklebust, administrerende direktør i NINA.

Prisutdeleren Norecopa representerer alle de fire interessepartene rundt dyreforsøk (forvaltningen, industrien, akademia og dyrevernbevegelsen). For mer informasjon, se www.norecopa.no.

Kontaktpersoner i NINA:

Øystein Flagstad
Norunn S. Myklebust

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: