News

 

NINA-forsker vant Fægriprisen

Published on: 18. December 2024
Author: Anne Olga Syverhuset

Har du hørt om chagasteger? Ikke det? Da bør du lese artikkelen som sikret NINA-forsker Anders Endrestøl Fægriprisen!

NINA-forsker vant Fægriprisen
Prisvinner Anders Endrestøl i regnskogen i Ecuador - den gang lykkelig uvitende om chagastegenes farer.

Fægriprisen er en formidlingspris som hvert år deles ut av tidsskriftet Naturen og Fakultet for naturvitenskap og teknologi ved Universitetet i Bergen. Hovedpremien er på 10 000 kroner, og gikk i år til Anders Endrestøl, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) for artikkelen hans om chagastegene, Chagas sykdom og legen som både tegene og sykdommen er oppkalt etter, Carlos Ribeiro Justinian das Chagas. 

– Det er jo utrolig hyggelig og inspirerende å få en slik pris! Det er ikke hverdagskost å få annerkjennelser for noe man skriver, i alle fall ikke på et tema som for mange nok virker veldig snevert og sært (men som til mitt forsvar da faktisk har stor betydning globalt), sier Endrestøl. 

Juryen begrunner valget slik:

Artikkelen til Endrestøl er grundig og velskrevet, på en engasjerende måte. Ved å flette inn vitenskapshistorie blir artikkelen ekstra interessant å lese. Forfatteren skriver lett, fortellende, og uten unødige kompliserte vendinger. Artikkelens tema er også aktuelt av flere grunner. For det første; klimaendringer kan påvirke utbredelsen av chagasteger, og dermed øke risikoen for Chagas sykdom. For det andre; vi har nylig sett hvor stor skade Covid-pandemien forårsaket – derfor er overvåking av vektorbaserte sykdommer og andre smittsomme sykdommer, avgjørende for å beskytte folkehelsen.

Lurer du fortsatt på hva chagasteger er? Her kan du lese Endrestøls artikkel ¡Chagas! (den er åpen for ikke-abonnenter i noen få uker)

Wikipedia-artikkel om Fægriprisen, med oversikt over alle vinnerne

Kontakt: Anders Endrestøl

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: