News

 

Permafrosten tiner i Norge

Published on: 6. July 2009
Author: Camilla Næss

Overvåking viser at palsmyrene i Norge forandres som en følge av klimaendringer. Økende temperatur og mer nedbør gjør at permafrosten tiner og at utbredelsen av palsmyr minker. Nye overvåkingsdata fra Ferdesmyra i Finnmark dokumenterer raske endringer de siste årene. Hele tre fjerdedeler av palsene er blitt borte siden1970-tallet.

Permafrosten tiner i Norge

Overvåkingsprosjektet på palsmyrer startet i 2004, og siden den gang har palsmyrer i Troms, Dovre og Finnmark blitt undersøkt. Overvåkingen skal sørge for at utviklingen av disse myrene blir fulgt i fremtiden. Som et ledd i overvåkingen ble Ferdesmyra i Øst-Finnmark undersøkt i 2008. Sammenligninger med vitenskapelig dokumentasjon av palsområdet i Ferdesmyra fra 1970-årene og med en befaring i 2004 viser store endringer både siden 1970-tallet og i løpet av siste fire år. Et stort antall palser har blitt helt borte, samtidig som palsstørrelsen og -høyden har minket betydelig for de palsene som fortsatt fins. Alle palser som ble registrert og analysert i 2008 er i en fase med sterk nedbryting, og det er stor variasjon i teledybden i palsene.

En pals er en permafrostforårsaket og torvdekket haug som reiser seg over den omliggende myr/vannoverflaten. Haugenes høyde varierer fra under en meter til flere meter og ha kan en overflatedekning på mange hundre kvadratmeter. Palsene i Ferdesmyra har en høyde på inntil to til tre meter. Palsmyrsystemer er meget dynamiske over tid som følge av nydannelse, vekst og nedbrytning av palsene, men ingen nydannelse er registrert i Ferdesmyra, noe som gjør myras naturtype meget sårbar.

Palsområder er svært sårbare for menneskelige aktiviteter som påvirker hydrologiske forhold rundt palsene eller palsoverflatene. De gjenværende palsene på Ferdesmyra viser imidlertid ingen tegn skader som følge av menneskelig aktivitet, og de dokumenterte forandringene siden 1970-tallet og fra 2004 til 2008 skyldes langtidsforandringene i regionens klima. Både temperatur og nedbør har økt betraktelig siden 1970-tallet og ført til den raske nedbrytingen av palser i Ferdesmyra.

Palsmyrene i Norge ligger i den vestre utbredelsesgrensen av den Nord-Eurasiske permafrostregionen. Utviklingen gjør at palsmyrene i dag må anses for å være en truet naturtype i Norge. Effektene av klimaendringer gir således nye utfordringer for naturforvaltningen, i forsøket på å bevare det biologiske mangfoldet.

Palsmyrovervåkingen utføres av NINA på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning. Neste analyse av området er planlagt til 2013.

Kontaktperson i NINA: Annika Hofgaard
 

Her kan du lese mer:
Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: