News

 

Rømt oppdrettslaks i elvene høsten 2013

Published on: 15. December 2014
Author: Anne Olga Syverhuset

Innslaget av rømt oppdrettslaks i norske elver høsten 2013 var i gjennomsnitt 18 % i 33 elver undersøkt av NINA og Veterinærinstituttet. Dette er blant de høyeste gjennomsnittsverdiene som er registrert på 2000-tallet, men skiller seg ikke signifikant fra de siste årene når de samme elvene er med i testen.

Rømt oppdrettslaks i elvene høsten 2013
Bilde av lakseskjell fra en villaks og en oppdrettslaks. Villaksen har en klar overgang mellom sakte vekst (tette ringer) i ferskvann og hurtigere vekst når fisken kommer ut i sjøen. Videre har den en fortetning av ringene (vintersone) etter en periode me

Medianverdien, det vil si det nivået der halvparten av elvene ligger under, var 9 % høsten 2013 og nær andre medianverdier på 2000-tallet.

Nord for Stad ble det funnet til dels høye andeler rømt oppdrettslaks selv i store laksebestander, med et unntak for de store elvene i Trondheimsfjorden som hadde lave eller moderate innslag. Sør for Stad ble det funnet lave andeler rømt oppdrettslaks i store laksebestander.

Høsten 2013 ble det kartfestet hvor  i elvene det ble fanget rømt oppdrettslaks. I noen elver er innslaget av rømt oppdrettslaks høyest på øvre del av den lakseførende strekningen, mens det motsatte er tilfellet i andre elver. Ulik vandringsatferd til rømt oppdrettslaks og villaks, og forekomsten av stryk på den lakseførende strekningen, er blant faktorene som kan forklare variasjonen mellom elver i hvor rømt oppdrettslaks blir fanget. Identifisering av rømt oppdrettslaks og villaks i rapporten er gjort på grunnlag av skjellesing.    

Les mer i NINA Rapport 1063: Overvåkning av rømt oppdrettslaks i elver om høsten 2013
 
Kontaktpersoner:
Seniorforsker Peder Fiske, 93466733
Forsker Tonje Aronsen, 97123901
Forskningssjef Kjetil Hindar, 93466746

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: