News

 

Røya blir døgnvill i jula

Published on: 27. December 2017
Author: juliet.landro

Forskerne har funnet ut at røya har en «indre klokke» og følger en døgnrytme selv om det er helt mørkt under flere meter is og snø på Svalbard i mørketida. Men akkurat i romjula blir den døgnvill.

Røya blir døgnvill i jula

— I likhet med oss mennesker har fisk en naturlig døgnrytme, den er aktiv om dagen og rolig når det er mørkt, forteller forsker Carolyn Rosten ved Norsk institutt for naturforskning.

Hun er en av forskere som har brukt en helt ny metode for å følge med på røya gjennom et helt år på Bjørnøya på Svalbard.  De oppdaget at fisken opprettholdt døgnrytmen selv i lange perioder med mørketid i polare strøk.

— Vi så at røya hadde kortere og kortere perioder med aktivitet etter hvert som det ble mørkere, men at den fortsatt hadde en viss døgnrytme til tross for mørket, sier Rosten.

Forskerne ble derfor ganske overrasket da de så at fisken plutselig begynte å oppføre seg helt annerledes i jula.

Gikk nærmest i dvale

— På den aller mørkeste tida, i romjula, ble den arytmisk. Den begynte å bevege seg veldig sakte, og på helt tilfeldige tider, sier Rosten.

Forskerne vet ikke helt sikkert hvorfor fiskene endret døgnrytme, men de har en teori om at den «null-stiller» seg. For på nyåret fikk den døgnrytmen tilbake, selv om det fortsatt var lenge til sola kom tilbake til Svalbard.

— Etter nyttår når vi mennesker kommet tilbake på jobb, og får litt mer energi, gjør fisken det samme og kommer tilbake i døgnrytmen igjen.

Ny metode

For å få så nøyaktige data om fiskens bevegelser brukte forskerne en metode kalt 3D-telemetri.

— Vi satte ut 20 lyttebøyer over hele innsjøen og opererte inn akustiske sendere i fiskene.

Da undersøkelsene ble gjennomført hadde denne metoden bare blitt brukt to ganger før, så forskerne var veldig spente på å se resultatene da de kom tilbake et helt år etter at de hadde satt ut måleutstyret.

— Vanligvis sjekker vi innom og laster ned data fra lyttebøyene med jevne mellomrom, men på Bjørnøya gikk ikke det an. Så selv om vi hadde gjort gode forberedelser og hadde backup-planer, krysset vi fingrene og håpet på det beste da vi dro derfra. Heldigvis gikk det strålende!

NINA-forskerne har samarbeidet med forskere fra NIVA, Durham University (UK), Akvaplan-NIVA og NMBU i dette prosjektet.

Her kan du lese hele rapporten: Freezer on, lights off! Environmental effects on activity rhythms of fish in the Arctic

Kontaktperson: Carolyn M. Rosten

Røya blir døgnvill i romjula from NINAforskning on Vimeo.

 

Print
Search for articles

Norwegian Institute for Nature Research

NINA is an independent foundation for nature research and research on the interaction between human society, natural resources and biodiversity.
Follow us on: