Det nasjonale samarbeidet om overvåkning av rømt oppdrettslaks gir forbedrete metoder og data. Nå er en oppsummering av resultatene fra 2014 klar.
Foto: Tor F. Næsje / NINA
NINA har helt siden slutten av 1980-tallet drevet med overvåkning av rømt oppdrettslaks, og spiller en sentral rolle i det nasjonale overvåkningsprogrammet som ble startet i fjor på bestilling av Fiskeridirektoratet.
Programmet som er utarbeidet av Havforskningsinstituttet i samarbeid med NINA, Uni Research Miljø, Rådgivende biologer as og Veterinærinstituttet, samordner undersøkelsene fra de største aktørene som samler inn overvåkingsdata om forekomsten av rømt oppdrettslaks i norske elver.
- Det nye programmet er en videreføring av tidligere overvåkingsundersøkelser. Økt finansiering har gjort det mulig å samordne og gjøre mer omfattende undersøkelser som til sammen gir bedre kvalitet på overvåkinga av rømt oppdrettslaks i vassdrag, forklarer forskningsleder Tor Næsje som er prosjektleder for programmet i NINA.
Målet er bedre kvalitet og kvantitet og bedre sikkerhet i våre resultater og rådgiving.
- Økt økonomisk satsing gir forbedrete metoder og dataene som samles inn blir bedre. Dette gjør oss også i stand til å bedre sikkerheten i resultatene, sier Næsje.
Overvåkningen har tallfestet innslaget av rømt oppdrettslaks i 140 vassdrag i 2014. I sportsfiske, høstfiske og stamfiske er skjell fra mer enn 19000 laks analysert for å bestemme opphav til oppdrettslaks eller villaks. I tillegg er laks klassifisert og talt ved hjelp av dykking.
Andelen oppdrettslaks i undersøkelsene varierer mye mellom vassdrag, men deler av landet synes å ha fler elver med relativt høye andeler rømt oppdrettslaks. En beskrivelse av metodene som er benyttet og oppsummering av resultatene fra de enkelte vassdragene og delene av landet finner du i rapporten «Rømt oppdrettslaks i vassdrag – Overvåkningsprogrammet 2014. (del 1)». Del 2 av rapporten er delt i flere vedlegg som viser data om alle undersøkte vassdrag, fordelt på fylker.
Kontaktperson: Tor Næsje